Rok života Dominika Duky

Praha/Brno - Dokument brněnského studia České televize Rok pražským arcibiskupem, ukazuje, jak vypadá jeden běžný služební rok pražského arcibiskupa Dominika Duky. Film nabízí možnost nahlédnout do arcibiskupova soukromí, sledovat jeho setkávání s přáteli a být svědky jeho přemýšlení o zásadních záležitostech katolické církve v České republice. Rok pražským arcibiskupem odvysílá ČT2 29. prosince od 20:00.

„Měli jsme tu čest být s ním v některých důležitých momentech jeho života od března do listopadu roku 2011. Mohli jsme poznat okruh jeho nejbližších, zachytit ho při ranní mši, v jeho úřadě, v pozici pastýře a hlavního celebranta, ale také v jeho bývalém 'civilním' zaměstnání či na setkání se spolužáky z gymnázia. Dominik Duka je člověk, který dělá to, co říká nebo říká to, co dělá, on nemá dvě tváře,“ charakterizoval Duku režisér dokumentu Vít Karas. 

  • Rok pražským arcibiskupem zdroj: ČT
  • Rok pražským arcibiskupem zdroj: ČT

Kamera zachytila i návštěvu arcibiskupa ve Škodovce, kde za minulého režimu pracoval Dominik Duka patnáct let jako rýsovač. „Občas se mi zdá, že se probudím, teda spím, jdu a nemůžu najít píchačku, to víte, někdy jsem přišel pozdě nebo tak,“ zavzpomínal ve filmu Duka. V jiných záběrech si arcibiskup důkladně prohlédl stíhačky typu Gripen na letišti v Čáslavi. K letadlům má blízký vztah, jeho otec byl letec. V archivu letiště smutně poznamenal: „Ano, s panem generálem se tatínek několikrát sešel. Nejprve v Anglii, později na Mírově.“ 

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Podařilo se natočit opravdu vzácné momenty. Koncem natáčení byl štáb České televize v arcibiskupském paláci jako doma. „Všichni nám vycházeli vstříc, od paní recepční Marušky až po ceremonáře Vojtěcha Mátla či sekretáře Tomáše Rouleho. A domácí atmosféra se promítla i v náladě dokumentu,“ doplnil Vít Karas.