Slovácké divadlo uvádí laskavou hru o umírání

Uherské Hradiště – Slovácké divadlo v Uherském Hradišti na 7. ledna připravilo premiéru inscenace Oskar a růžová paní. V hlavních rolích se představí Květa Fialová a Josef Kubáník. Navážou tak na společné účinkování v hitu slovácké scény Harold a Maude, kterou má na repertoáru od loňského ledna.

Pro Fialovou je inscenace Oskar a růžová paní po ztvárnění hlavní role ve hře Harold a Maude, za kterou obdržela cenu Thálie, druhou na prknech uherskohradišťské scény, kterou si zamilovala. „Hraju Růženku, růžovou paní, která miluje Oskara a naučí ho umírat. Je to jediná jistota na světě, aby se lidi nebáli, že je to tak,“ popsala roli legendární herečka. 

Kubáník tentokrát ztvárnil desetiletého chlapce, který trpí nevyléčitelnou nemocí – leukemií. „V nemocnici si oblíbí babi Růženu, která je jiná než ty ostatní. Poradí mu, aby napsal každý den Bohu. Během následujících dvanácti dnů, které mu zbývají do konce života, tak prožije celý život se všemi láskami, trápeními i štěstím, které život přinese,“ přiblížil obsah Kubáník.

„Musím říct, že kolega Kubáník desetiletého chlapce dělá nádherně a vždycky, když něco říká, tak je to pravda, a ne nudná pravda,“ doplnila Fialová. Pokud se týká režie, Květa Fialová v rozhovoru pro ČT24 uvedla: „Zoja Mikotová je strašně milá, je jedna z nejněžnějších, nejmilejších lidí. Vše pokryje svojí duší, je takový skřivan a představení je naplněno její duší.“

„Ten příběh je pro mě nesmírně cenný. Mám pocit, že život dnes není vůbec jednoduchý. Každý se v jakési formě, ať v menší či větší, setká s určitými protivenstvími, s určitými těžkými situacemi. Takže když pak dokážeme vlít naději, tak si myslím, že to je velmi potřebné,“ řekla režisérka Zoja Mikotová.

  • Oskar a růžová paní zdroj: ČT24
  • Oskar a růžová paní zdroj: ČT24

Kromě dvou hlavních postav se v inscenaci v dalších rolích představí Alžběta Kynclová, David Vaculík a Martin Vrtáček. Předlohou pro vlastní dramatizaci hry Oskar a růžová paní byla divadlu stejnojmenná kniha Erika-Emmanuela Schmitta, francouzského autora, který přijal belgické občanství a žije v Bruselu. Příběh je třetím dílem tetralogie „o neviditelném“, která se zejména ve frankofonních zemích stala bestsellerem.