Gabrielu Ksandr inspirují fotografie

Praha - Fotografka Gabriela Ksandr zaujala v loňském roce projektem, při němž zvěčnila tváře svých kolegů, tedy těch, kteří jsou na druhé straně fotoaparátu. V nejnovější výstavě v pražské café galerii U Zlatého melounu se vrací ke snímkům, kterým se dlouhobě věnuje - tedy k aktům. Kurátorem expozice Body Imagination je její otec George Jiří Ksandr, také fotograf.

Hlavní inspirací k portrétům fotografů byl pro Gabrielu Ksandr portrét Josefa Sudka, který našla v archivu svého otce. Také k výstavě Body Imagination ji inspirovala fotografie, tentokrát od světoznámého fotografa Vogue Helmuta Newtona.

„Výstavě vévodí dvě fotografie, podle kterých jsem nazvala předchozí výstavu - Ony už jsou tady. Byly inspirovány Helmutem Newtonem, jenž mi věnoval dvě fotografie ze své slavné série Ony přicházejí. Pojala jsem je jako vzpomínku na něj, protože toto dědictví v době digitální techniky mě velmi ovlivnilo,“ vysvětlila Gabriela Ksandr.

Zařazení zmíněných dvou snímků do výstavy Body Imagination bylo zřejmě jasné, těžší prý bylo vybrat z množství prací ostatní. S výběrem Gabriele pomáhal její otec George Jiří Ksandr. „Rád jsem se toho ujal, dělá mi radost pracovat s mladými lidmi a vidět, jak se fotografie dál rozvíjí,“ poznamenal fotograf, který v roli kurátora nebyl poprvé a dost pravděpodobně ani naposledy.

Rozhovor s Georgem J. Ksandrem a Gabrielou Ksandr (zdroj: ČT24)

Ze svého díla v Praze v létě loňského roku prezentoval fotografie mostů z různých částí světa. I on u nich přiznává vliv Josefa Sudka. „Vzal jsem si od něj 'jitrnice', jak nazýval své panaromatické fotografie. Vždycky tvrdil, že jdou dobré na dlouhá údolí, a když jsem se potloukal po New Yorku, tak se mi zdálo, že by byly dobré i na mosty,“ upřesnil Ksandr.

Zatím zachytil mosty - kromě už zmíněného New Yorku - také v Praze, Berlíně, Paříži nebo Římě. Rád by svou sbírku rozšířil ještě třeba o Sankt Peterburg. „Přála bych si, aby se George dál věnoval panoramatickým mostům a aby je vydal knižně,“ dodala Gabriela Ksandr. Sama chystá už nějaký čas knižní vydání portrétů fotografů.