Kusturica si místo holek a kokainu pořídil vesnici a festival

Drvengrad – Pátý ročník filmového a hudebního festivalu Kustendorf, balkánské obdoby amerického Sundance, začal dnes v srbské horské vesnici Drvengrad. Před několika lety ji nechal postavit během natáčení svého filmu srbský filmař Emir Kusturica, který je pořadatelem přehlídky nezávislé kinematografie.

Do místa v horách dokáže Kusturica každoročně přilákat osobnosti světového filmu. Hosty festivalu už byli například americký režisér Jim Jarmusch nebo jeho krajan, herec Johnny Depp. „Kustendorf je určitým vzdorem tomu, co diktuje Hollywood, a i hollywoodské hvězdy jsou si vědomy toho, že takový vzdor je potřeba, a přijedou tam,“ vysvětluje český dokumentární režisér a producent Filip Remunda.

Spolu s Vítem Klusákem loni na Kustendorfu uvedli dokument Český mír. Kusturica, který studoval na pražské FAMU, se rozhodl zařazovat české snímky do programu pravidelně, i když letos si z tuzemské tvorby nevybral. O zlaté vejce se v soutěžní sekci utká dvacítka snímků z jiných zemí, zvláštním hostem je jihokorejský režisér Kim Ki-duk. O hudební část se postará mimo jiné balkánská dechovka Bobana Markoviče.

Nezávislý festival má smazat rozdíl mezi celebritou a studentem filmové školy. Slavný režisér pro něj vybral poněkud bizarní místo konání: repliku balkánské vesnice s lyžařskou sjezdovkou i nejmodernějším kinosálem. Vznikat začala během natáčení filmu Život je zázrak.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

„Nemůže žít v Bosně, kde se narodil, tak si Bosnu a místo, které je mu blízké, postavil na jihu Srbska,“ podotkl k Drvengradu, který se stal jakýmsi skanzenem i Kusturicovým domovem, Remunda. Sám režisér o umělé vesnici poněkud svérázně říká: „Všechno, co jsem vydělal na filmu a na hudbě, jsem investoval tady – nepotřebuji ani holky ani kokain.“ Pátý ročník festivalu bude v Drvengradu hostit do 23. ledna.

Vydáno pod