Soběstačný dům českých architektů boduje ve světě

Praha – Mladá česká architektura zaznamenává ve světě úspěchy. Soběstačný dům, který je projektem studentů ČVUT, postoupil mezi dvacet nejlepších univerzitních návrhů planety. Pražští vysokoškoláci se tak jako první z tuzemska dostali do prestižního Solárního desetiboje, který pořádá americké ministerstvo energetiky.

Rozhodující je v tomto desetiboji špičkový projekt, stavba skutečného domu a nakonec jeho odeslání přes oceán. Tam ho pak podle přísných kritérií posoudí porota. „Hodnotí energetickou soběstačnost, jestli je ten dům uplatnitelný na realitním trhu, jestli je příjemné jeho vnitřní prostředí,“ vyjmenovává člen týmu Dalibor Hlaváček. Na první pohled by přitom nemělo být znát, že jde o nízkoenergetickou stavbu.

Autoři vzduchového domu vsadili na supermoderní materiál, tzv. inteligentní membránu. Jedná se o jakousi architektonickou kůži, která pokrývá obývací prostor a dokáže se přizpůsobit jakýkomkoliv podmínkám. „Dokáže topit, chladit, dokáže stínit, jsou na ní natištěné fotovoltaické články, takže vyrábí sluneční energii,“ říká členka týmu Kateřina Rottová. Dům se díky tomu zcela obejde bez připojení na síť.

Podmínkou soutěže je i cena domu, která ho má předurčit pro běžnou dvoučlennou rodinu. Hranice je stanovena do pěti milionů korun. Fakulta architektury ČVUT nebude v soutěži zastupovat pouze Českou republiku, ale prakticky celou Evropu. Osmnáct z celkem dvaceti univerzitních týmů je ze Severní Ameriky.