Přelet nad kukaččím hnízdem - za lidskou důstojností

Rváč a karbaník Randle Patrick McMurphy si odpykává trest za opakované násilné napadení a sexuální zneužití. V pracovním táboře ho považují za pomateného a je proto poslán na pozorování do psychiatrické léčebny. Výrazná osobnost s přirozeným smyslem pro lidskou důstojnost se však musí střetnout s nadvládou vrchní sestry Ratchedové, která s andělským úsměvem blázinec tyransky ovládá. Nejslavnější snímek Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem uvede Česká televize v rámci cyklu Velikáni filmu v pondělí 13. února od 21:00 na programu ČT2. Při přiležitosti narozenin režisérské legendy sledujte na ČT také další filmy Miloše Formana.

Vyhoďme ho z kola ven

Předlohou k filmu Přelet nad kukaččím hnízdem byl román Kena Keseyho z roku 1962, který byl česky vydán pod názvem „Vyhoďme ho z kola ven“. Český název filmu „Přelet nad kukaččím hnízdem“ je přitom doslovný překlad verše z anglického dětského rozpočítávadla „One flew east, one flew west and one flew over the cuckoo's nest“. V češtině říkance volně odpovídá: „Ať je to ten nebo ten, vyhoďme ho z kola ven“.

Kesey (1935–2001) je považován za základní postavu literatury beatníků a hippies. V době studií umění na univerzitě se stal dobrovolníkem ve výzkumu halucinogenů, včetně LSD. Zkušenost pokusného králíka ho později inspirovala k napsání jeho prvního románu, kterým je právě Vyhoďme ho z kola ven.

Ukázka z filmu Přelet nad kukaččím hnízdem (zdroj: ČT24)

Kesey překvapivě nebyl s filmovým zprocováním své knihy spokojen a Formanovo dílo údajně nikdy ani neviděl. Odmítal totiž jako představitele Jacka Nicholsona, který byl snad málo „irský a zrzavý“. Dále žaloval producenty za to, že snímek nevypráví příběh z pohledu Náčelníka „Hbité koště“ Bromdena, jak je to popsáno v knize.

Oddělení Hrůzy pod vedením komunistické strany

Formanova cesta ke zpracování osudu muže, který se nechce za žádnou cenu vzdát rozhodování o svém životě, nebyla snadná. Jeho první „americký“ film Taking Off nebyl úspěšný a Forman těžko přesvědčoval lidi ve svém okolí, že dokáže kultovní Keseyho knihu převést na filmové plátno. Nakonec však uspěl se svým argumentem, že velmi dobře zná „oddělení Hrůzy pod vedením Velké sestry“, protože jako obyvatel Československa pod vedením jediné komunistické strany v podobném blázinci dlouho žil.

Film se stal největším mezinárodním úspěchem ve Formanově kariéře. V roce 1976 získal Oscara ve všech hlavních kategoriích – za nejlepší film, režii, mužský herecký výkon (Jack Nicholson), ženský herecký výkon (Louise Fletcherová) a adaptovaný scénář (Laurence Hauben a Bo Goldman).

Forman: Moje filmařské instinkty byly příliš české

Miloš Forman se narodil 18. února 1932 v Čáslavi. Jeho rodiče zemřeli v koncentračním táboře, on sám pak společně s bratry vyrůstal v internátní škole pro válečné sirotky, kde se potkal třeba s Václavem Havlem nebo Ivanem Passerem.

Vystudoval dramaturgii na FAMU, krátce pracoval v televizi a nakonec i tak trochu díky přátelské pomoci dcery Oldřicha Nového skončil u filmu. Postupně natočil snímky Konkurs a Černý Petr (1963), Lásky jedné plavovlásky (1966) a konečně Hoří, má panenko (1967). A byl to právě posledně jmenovaný film, který se stal jeho „legální letenkou do Ameriky“.
Za mořem čekalo na Formana kruté vystřízlivění. Taking Off z roku 1971 v amerických kinech naprosto propadlo. Sám Forman tento neúspěch komentoval slovy: „Moje filmařské instinkty byly příliš české… V každém případě jsem musel změnit styl práce.“

Režisér Miloš Forman
Zdroj: ČT24/Česká televize

To se vyplatilo. Další film, právě Přelet nad kukaččím hnízdem (1975), posbíral hned pět Oscarů. Následující Vlasy (1979) ani Ragtime (1981) sice tak strhující úspěch neměly, ale Amadeus (1984) a osm Oscarů vrátily Formana zpátky na vrchol. Valmont (1989), Lid versus Larry Flynt (1996), Muž na Měsíci (1999) a konečně ani Goyovy přízraky (2006) ale Amadea překonat nedokázaly. Dlouho plánovaný film Mnichovský přízrak pak nakonec skončil ve stadiu příprav. V dubnu 2007 mělo v Národním divadle premiéru nové nastudování jazzové opery Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra Dobře placená procházka, které spolurežíroval se svým synem Petrem Formanem.

Z manželství s herečkou Věrou Křesadlovou má Miloš Forman dvojčata Petra a Matěje. V současnosti žije s manželkou Martinou a dalšími dvojčaty Jimem a Andym na farmě v Connecticutu na severovýchodě USA.

Přelet nad kukaččím hnízdem - Americký film (1975). Režie: Miloš Forman. Hrají: J. Nicholson, L. Fletcherová, B. Dourif, W. Redfield a další. 128 minut.