Po Stropnickém opouští divadlo i Ladislav Frej

Praha – Spory starého a nového vedení vinohradské scény proti sobě postavily výrazné postavy českého divadla. Kromě uměleckého šéfa činohry Martina Stropnického ohlásil svůj odchod z divadla po pětadvacetiletém angažmá i Ladislav Frej. Důvodem jsou kroky nastupujícího ředitele Tomáše Töpfera.

Neshody v divadle způsobilo nejenom jmenování Tomáše Töpfera šéfem Vinohrad, ale především jeho žádost, aby nová inscenace Amadeus už vznikala pod jeho vedením. Původně měl totiž představení nastudovat režisér Vladimír Morávek. Töpfer chce, aby inscenaci připravil režisér Juraj Deák.

„Celou příští sezonu máme připravenou, asi z ní ale zůstanou jen trosky, to už ovlivnit nemohu. Myslel jsem, že alespoň tu naši sezonu budeme moci dokončit se ctí,“ komentuje situaci Martin Stropnický. Nový ředitel Tomáš Töpfer ale oponuje, že se chce jen pokusit divadlo vrátit vinohradskému divákovi, na čemž podle svých slov nevidí nic špatného.

Ladislav Frej: Töpfer zapáchá na velkou vzdálenost svou nepostradatelností

Kromě Stropnického se pro odchod z divadla rozhodl i Ladislav Frej, jenž strávil na prknech vinohradské scény pětadvacet let. „Rozhodl jsem se odejít, protože nesouhlasím s jednáním Tomáše Töpfera. Zapáchá na velkou vzdálenost vlastní nepostradatelností,“ říká Frej. Mluví se i o výpovědi Daniely Kolářové, která ovšem svůj odchod popřela: „Já neodcházím, když jsem byla členka komise, která Tomáše Töpfera doporučila, tak by bylo absurdní, abych kvůli němu odcházela.“

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

V ohrožení se ocitnou i další herci Vinohrad, kterým pracovní smlouva skončí na konci června, jako třeba Veronice Žilkové. Zda s nimi nové vedení bude chtít spolupracovat, zatím není jasné. Tomáš Töpfer nastoupí do funkce ředitele divadla 1. září, tedy na začátku nové divadelní sezony, kdy vystřídá současného šéfa Jindřicha Gregoriniho. Na pozici šéfa Fidlovačky ho nahradí herečka Eliška Balzerová.