Jiří Beránek / Síla ticha

Není to v žádném případě jednoduchá výstava, není to ani jednoduché místo. Návštěva v prostorách, které budou následně podle architektonického návrhu Studia Helika přestavovány na rozměrné haly pro sdílené kulturní projekty, je zajímavá z řady důvodů. Tím prvním je rozhodnutí města, které pro realizaci ambiciózního plánu Plzeň – město kultury 2015 věnovalo nečekaně velký komplex bývalého pivovaru Světovar, (po roce 1933 pak budovy Škodových závodů a nedávno ještě vojenského prostoru). Střídání uživatelů se na komplexu náležitě podepsalo – a máme tu squat a lofty jako vymalované. Budovy sice nechátrají, ale do lesku výstavních síní mají samozřejmě daleko.

Nicméně volba prvního vystavujícího autora, jakým je Jiří Beránek (člen volného sdružení 12-15, nedávný profesor na VŠUP v Praze a nyní jeden z vedoucích pedagogů Umění a designu Západočeské univerzity v Plzni) je samozřejmě trefou. V pološeru několika výstavních hal jste tak trochu na rozpacích, protože takhle veliké exponáty nebyly u nás k vidění vlastně nikdy. Beránek si doslova užil – vytáhl ze svých tajných zásuvek projekty, které se nedají nikde realizovat pro svoji rozměrnost a materiálovou obtížnost. Zralé, až přezrálé dřevěné prvky, kmeny, trámy, prkna, kubusy, kůra, byly takových rozměrů, že o jejich převozu a následné instalaci vznikla samostatná doprovodná výstavka.

Beránek samozřejmě cítil nečekané kouzlo zajímavých průmyslových prostor. Sám o tom říká: „Je tu přítomna duše města, ta nedefinovatelná přítomnost originality, kterou tak bolestně postrádáme v unifikované a bezduché zástavbě současných satelitních přílepků a v dostavbách historických částí města. Jeho vnější podoba tvoří jednu z dominant města, do něhož je vtištěn rozměr určený potřebou. Rozměr, který vyprázdněním dostal jinou dimenzi s jiným naplněním, než bylo to původní, dostane rozměr další. Tedy proměna, související se životem, chcete-li tak také s časem. Proměna, související s pojmem Landart, protože město je krajina, nebo ji spoluutváří.“

  • Jiří Beránek / Síla ticha autor: Jan Morávek, zdroj: JoVo
  • Jiří Beránek / Síla ticha autor: Jan Morávek, zdroj: JoVo

Autor si možná neuvědomuje, že posouvá a rozšiřuje pojem Landart do jiných dimenzí – ať už materiálovým vybavením, tak koncepcí výstavy, tak jejím umístěním do bývalých průmyslových hal. Ale kde je psáno, kde landart končí a kde začíná? Beránek si tento svůj názor samozřejmě briskně obhájí a my mu podlehneme.

Beránkův chrám, plný energie a přitom i úcty, víry, lásky. Stojí jich tu řada, i když se tváří jinak. V poloprázdných halách můžete rozjímat, klanět se, vracet se opravdu k matce přírodě. Nezbytnou součástí je i všudypřítomná beránkovská figura, převlékána pojímána vždy jinak a dovolující Vaši projekci.

Mohutnost i kouzlo řady vystavených objektů a instalací neodpuzují, mají v sobě i v šeru výstavních prostor kouzlo hravého pojetí práce s prostorem a dřevem. Navíc rozšiřují naše ustálená vnímání o další dimenze, vnitřně se až automaticky klaníme před rozsáhlými prostorami. Beránkova nepřerušitelná láska ke dřevu, rašelině, přírodninám, které tak rád zpracovává a které miluje, které pozoruje při jejich dozrávání – stárnutí, nemusí být mytizována. Je cítit na každém kroku a není zapotřebí k ní nic přidávat.

  • Jiří Beránek / Síla ticha autor: Jan Morávek, zdroj: JoVo
  • Jiří Beránek / Síla ticha autor: Jan Morávek, zdroj: JoVo

Jen mi je trochu líto, že význam a nečekanost (a samozřejmě neopakovatelnost) této výstavy asi nebude nijak zvlášť doceněna. Světovar není ještě zavedenou adresou a přes veškeré propagační a informační výstupy konzervativní Plzeň výstavu opomine. Bylo by dobré zdůraznit – tak tohle jste tu ještě neměli, nikde jinde v Čechách to neuvidíte – a ruku v ruce s tímto pohledem trvání výstavy výrazně prodloužit.

Síla ticha bude otevřena do 21. dubna od 14 do 19 hodin - kromě pondělí. Doprovodí ji semináře, besedy s odborníky a veřejné workshopy, které se ve Světovaru budou konat každý pátek a sobotu. Plzeň - Slovany, Světovar, prostor 4 x 4, tramvaj 2.