Dítě v Dlouhé dlouhou chvíli mít nebude

Praha - V pražském Divadle v Dlouhé byl dnes v podvečer zahájen 14. ročník festivalu pro děti a jejich dospělé Dítě v Dlouhé. Do 16. května zájemcům nabídne výběr z nových a zajímavých inscenací mimopražských profesionálních divadel hrajících pro děti a mládež.

V letošním ročníku půjde o devět představení sedmi souborů, která o víkendu tradičně doplní prohlídky zákulisí a divadelní jarmark ve všech prostorách této scény. Všechny tituly letošního ročníku spojuje to, že předobrazem jejich nového divadelního zpracování je literární či filmová předloha, případně obojí.

„Jejich hrdiny dobře známe z knih, z filmového plátna či z televizního večerníčku a nyní je - mnohdy poprvé - uvidíme i na jevišti. Setkáme se tu se Třemi mušketýry, Pipi Dlouhou punčochou, Limonádovým Joem, princem Nosáčem, kouzelníkem Zababou a jeho mašinkami i s dětmi a duchy ze známého filmu Ať žijí duchové,“ uvedla k programu ředitelka přehlídky Karola Štěpánová.

Dítě v Dlouhé
Zdroj: ČT24/Divadlo v Dlouhé

Zahajovacím představením byla dnes novinka hostitelské scény, dramatizace snad nejproslulejšího dobrodružného románu na světě - Dumasových Tří mušketýrů režisérky Hany Burešové a dramaturga Štěpána Otčenáška. Premiéru měla 21. dubna, hrají v ní čtyři desítky členů Divadla v Dlouhé včetně tuctu dětí. Herci i hosté ztvárňují kolem osmdesáti postav tohoto příběhu za doprovodu hudby legendárních Beatles.

V dalších dnech se v rámci festivalu představí brněnské Divadlo Radost, divadlo ze Šumperka, Tramtarie Olomouc, Lampion Kladno, Naivní divadlo Liberec a Divadlo rozmanitostí Most.