Kožená může být podruhé Umělcem roku podle Gramophonu

Praha - Brněnská rodačka Magdalena Kožená byla nominována hudebním časopisem Gramophone na prestižní cenu Umělec roku (Artist of the Year). Uznávané mezzosopranistce ocenění udělila odborná porota již v roce 2004, letos tým vybraných odborníků vybral desítku umělců z celého světa. O tom, který z nich na podzim získá cenu za mimořádný přínos klasické hudbě v roce 2012, rozhodne veřejné hlasování. Nominaci Kožené na cenu Umělec roku můžete podpořit svým hlasem do 27. srpna na webu Gramophonu.

„V případě vítězství by Kožená byla prvním umělcem v historii cen Gramophone, který by prestižní ocenění Umělec roku získal dvakrát,“ uvedl manažer pěvkyně David Dittrich.

Dalšími nominovanými jsou dirigenti Stéphane Deneve a Andris Nelsons, sopranistka Natalie Dessayová, pianista a dirigent Daniel Barenboim, tenorista Joseph Calleja, pianista Jean-Efflam Bavouzet, houslistka Isabelle Faustová, kontratenorista Philippe Jaroussky a fortepianista Andreas Staier. Loni byl umělcem roku vyhlášen venezuelský dirigent Gustavo Dudamel.

Kromě absolutního ocenění získala Kožená v minulosti také řadu cen časopisu Gramophone za jednotlivé nahrávky. Naposledy v roce 2009, kdy ji v kategorii recitál získala supraphonská nahrávka nedávno objevených partitur Tří fragmentů z opery Julietta Bohuslava Martinů. Kožená se na nahrávce zhostila titulní role dívky-přeludu.

Vlivné ocenění za klasickou hudbu získal i Pavel Haas Quartet

V dílčích kategoriích uspěli i další čeští umělci, například v loňském roce časopis ocenil nahrávku Dvořákových kvartetů v podání souboru Pavel Haas Quartet. Nahrávku roku vybíralo 47 kritiků z více než 1 000 alb vydaných během uplynulého roku. Nahrávka Dvořákových kvartetů opus 106 a 96, které vydal Supraphon, přinesla souboru nejen hlavní cenu, ale také ocenění v kategorii nejlepší nahrávka komorní hudby.

Časopis Gramophone, zaměřený na klasickou hudbu, o svých cenách tvrdí, že to jsou „nejvlivnější ocenění za klasickou hudbu na světě“. Někteří lidé je přirovnávají k udělování Oscarů ve sféře filmové.

Světoznámá česká pěvkyně Kožená nedávno sklidila velký úspěch s pianistkou Micuko Učidaovou na festivalu Pražské jaro, kde přednesly repertoár od Gustava Mahlera, Clauda Debussyho a Oliviera Messiaena. Tuzemské publikum bude mít příležitost slyšet nominovanou pěvkyni na koncertě 16. září ve Španělském sále Pražského hradu. Více informací hledejte na webu www.kozena.cz.