Den D na ostravských Colours: Zaz a Alanis Morissetteová

Ostrava - Sólo pro dvě dámy světové pop music, tak by se dal nazvat dnešní večer v areálu Dolní oblasti Vítkovic. Na festivalu Colours of Ostrava vystoupí světově proslulá kanadská písničkářka Alanis Morissetteová a francouzská zpěvačka Zaz, přezdívaná „nová Edith Piaf“. Festival zaznamenal i další návštěvnický rekord - za první dva dny dorazilo na akci 29 tisíc lidí a další stále přijíždějí. Pořadatelé očekávají, že letošní celková návštěvnost přesáhne 30 tisíc.

Alanis Morissetteová přijela do Ostravy i se svým manželem a malým synem. Vystoupit by měla ve 22 hodin, zahraje hity ze svého nejnovějšího, sedmého alba Havoc and Bright Lights. Před ní vystoupí na stejné scéně Zaz, vlastním jménem Isabelle Geffroy, která do Ostravy přiveze písně z alba Je Veux (Chci). Včera se zúčastnila koncertu Bobbyho McFerrina, který je její velký hudební vzor.

Festival se letos poprvé koná v nové lokalitě. Z centra Ostravy, kde hlavní kulisu tvořil Slezskoostravský hrad, se přestěhoval do industriálního prostředí Dolní oblasti Vítkovic. Změna prostor se pořadatelům vyplatila především kvůli množství lidí, které areál pojme. I současná druhá menší scéna je výrazně větší než ta minulá hlavní. Některým ale vadí, že areál ztratil malebnost a kouzlo. „Kulisy Vítkovic můžou být zajímavé pro návštěvníky z jiných krajů. Pro nás z Ostravy už takové kouzlo nemají. Pro mě osobně to bylo pod hradem hezčí,“ svěřila se čtyřiatřicetiletá návštěvnice z Ostravy. Nový areál ale podle ní má i své výhody. „Je hodně členitý. Člověk se tady může lépe schovat před davy. Našli jsme místečka, kde je super hudba, dobré občerstvení a větší klid,“ doplnila.

Pro další návštěvníky byla zklamáním nedostupnost některých koncertů, které se konaly v menších uzavřených scénách, například v Multifunkční aule Gong, jež vznikla z bývalého plynojemu. Velkou zkoušku si auta prožila v pátek před koncertem Lenky Dusilové. „Plynojem vůbec kapacitně nestačí. Půl hodiny před koncertem jsme se už mačkali pod eskalátory v tlačenici. Po 50 minutách jsme zjistili, že zbytečně. Sál byl plný a nikoho už nepustili,“ řekla návštěvnice z Mokrých Lazců.

Mluvčí festivalu Jiří Sedlák tyto problémy připouští. Zároveň dodal, že pořadatelé s tím nemůžou mnoho dělat. „V sálech s omezenou kapacitou se toho moc dělat nedá. Doporučujeme lidem, kteří koncerty chtějí vidět, aby přicházeli v dostatečném předstihu,“ řekl.