Denverská tragédie Batmana z české premiéry nevyžene

Praha - V pražském Biu Oko se 25. července hodinu před půlnocí uskuteční česká premiéra filmu Temný rytíř povstal, minutu po půlnoci pak novinka Christophera Nolana vstoupí i do dalších tuzemských kin. O noční projekce je mezi diváky zájem veliký, přestože se o nejnovějším snímku z batmanovské série mluví v posledních dnech především v souvislosti s tragédií, k níž došlo právě při premiéře v americkém Denveru. Při české premiéře se žádné zákazy ani zvláštní opatření nechystají.

Střelec skrývající svou tvář za plynovou masku zastřelil v kině na denverském předměstí minulý týden 12 lidí, dalších téměř 60 jich bylo zraněno. Z činu je podezřelý čtyřiadvacetiletý James Holmes, který se inspiroval Jokerem, zápornou postavou z batmanovských příběhů.

„Joker je nepochybně jedna z nejvýraznějších záporných postav v popkultuře. Christopher Nolan a zejména Heath Ledger z něj v předchozím filmu Temný rytíř vytvořili velmi plastický obraz zla, vyšinutého člověka, který, jak říká v jednom z filmů, chce vidět svět hořet. Joker dokáže pojmenovat něco patologického, co stíhá lidskou společnost od nepaměti,“ domnívá se filmový publicista Vít Schmarc. Nebezpečnost postavy je podle něho ale především v jejím zneužití. „Hodně pomáhá zviditelnit Jamese Holmese a z jeho činu dělá něco, co by pro mnohé podobně vyšinuté lidi mohlo být hodno následování,“ obává se.

Mnoho řetězců kin v Americe kvůli masakru zpřísnilo bezpečnostní opatření, zakazuje masky, dětské zbraně a velké tašky. Například AMC Theatres zakáže masky zakrývající obličej nebo dětské zbraně. V Česku se v souvislosti s plánovanou premiérou nic podobného nechystá. Převleky netopýřího muže a dalších protagonistů snímku jsou na podobných akcích zvykem.

„Ani po tom, co se stalo ve Spojených státech, jsme nepřistoupili k tomu, že by si fanoušci kostýmy a rekvizity na premiéru nemohli brát,“ potvrdil ředitel Bia Oko David Beránek. „Určité opatření máme na každé premiéře, i tentokrát se lidé z ochranky budou starat o bezpečnost,“ ujistil návštěvníky, že možná rizika ale rozhodně nepodceňuje. 

Navzdory (nebo možná díky) denverské tragédii trhal snímek Temný rytíř povstal během prvního víkendu v severoamerických kinech rekordy. I když tržby se zřejmě očekávaly ještě vyšší. V USA a Kanadě vydělal celkem 160 milionů dolarů, což je třetí nejúspěšnější filmový start historie. Lepší start měl pouze poslední díl série o Harrym Potterovi, který před rokem vydělal 169,2 milionu dolarů, a film Avengers, který letos na jaře do pokladen přinesl dokonce 207,4 milionu dolarů.

„První díl od Christophera Nolana (Batman začíná, 2005) nevydělal celosvětově ani 400 milionů dolarů. Zlom nastal až u druhého dílu (Temný rytír, 2008), prvního filmu podle komiksu, který vydělal více než miliardu dolarů. Není ale dodnes úplně jisté, jak moc to ovlivnila smrt Heatha Ledgera,“ připomněl Lukáš Růžička ze serveru Komiksárium, že i uvední předchozího Nolanova batmanovského snímku provázela tragédie: představitel Jokera, australský herec Heath Ledger, zemřel ještě před uvedením snímku do kin. Za svou roli obdržel in memoriam Zlatý glóbus i Oscara.

Podle Růžičky není nepravděpodobné, že nezůstane pouze u trilogie a filmový Batman bude mít další pokračování. „Všechno bude záležet na tom, jak si povede tento film. Jestli zopakuje podobné výsledky jako druhý díl, tak je jasné, že Warner Bros. bude chtít v téhle značce pokračovat. Po ukončení Harryho Pottera nemá podobnou, která by vydělávala miliardu dolarů v kinech,“ upozornil.

Ne všichni jsou ovšem ze snímku Temný rytíř povstal tak bezmezně nadšení jako skalní fanoušci Batmana. Kupříkladu někteří filmoví kritici. „Je to případ filmu, který tvůrci přeroste přes hlavu, když dostane čtvrt miliardy a může si dělat naprosto cokoliv. Všichni tuší, že když se mu to povedlo dvakrát, povede se to i potřetí a ono to prostě někdy nevyjde,“ podotkl ke snímku Kamil Fila.

Jeho kolega Vít Schmarc je k Nolanovu počinu o něco shovívavější: „Z mého pohledu je téměř tak dobrý jako předchozí Temný rytíř. Má určité problémy ve druhé polovině, kdy trochu ztrácí na tempu, nicméně první polovina je vynikající, vyznačující se dusnou, temnou atmosférou, a myslím, že fungují i ostatní věci, které Nolan do batmanovské série přinesl. Tzn. vážná postava superhrdiny, zvlášní realismus, který dovede do filmu vpašovat, a určitě fungují i vedlejší postavy, například záporák Bane je velmi důstojným nástupcem Jokera.“ „Je to určitě dobrý film,“ domnívá se i František Fuka. „Rozhodně je velkolepý, završuje jistým způsobem tuto reinkarnaci Batmana.“ 

Svůj vlastní názor si koneckonců mohou udělat diváci sami. Temný rytíř povstal začne promítat jako první pražské Bio Oko ještě 25. července, minutu po půlnoci na 26. červenec film vstoupí i do dalších kin v Praze, Brně, Plzni, Ostravě, Pardubicích, Liberci nebo v Ústí nad Labem. Kvůli velkému zájmu některá kina Cinema City přidala na stejný čas další promítání.

Na webu ČT24 si recenzi na Nolanův snímek budete moci přečíst 26. července.