Černého olympijský double-decker patří Babišovi

Praha - Cvičící autobus, který pro olympiádu v Londýně navrhl český výtvarník David Černý, patří podnikateli Andreji Babišovi. Koupil ho za devět milionů korun ještě předtím, než byl vystaven v Londýně. Napsal to server Aktuálně.cz. Po skončení olympijských her hodlá Babiš originální double-decker vystavit vedle sídla své společnosti Agrofert na pražském Chodově.

„Double-decker patří Agrofertu, zaplatili jsme za něj devět milionů korun. Po skončení her ho vystavíme vedle naší budovy, plánujeme tam postavit také veřejné hřiště,“ řekl pro Aktuálně.cz Babiš.

Cirkus Černý byl příliš drahý

Českému olympijskému výboru, který provozuje Český dům v Londýně, Agrofert autobus pronajal. Prý asi za milion korun. „Je potřeba pokrýt náklady na dopravu a pojištění a tak dále,“ uvedl Babiš. Olympijský projekt tvůrce Entropy či miminek na žižkovském vysílači měl původně zaplatit Český olympijský výbor, nakonec byl ale pro něj příliš drahý.

Podnikatel Andrej Babiš
Zdroj: ČT24

Černý tradičnímu londýnskému autobusu připevnil z boků obrovské plechové paže, které v pravidelných intervalech těžké vozidlo zvedají tak, jako kdyby dělalo kliky. Zadní část autobusu je zvenčí dotvořena do podoby lidského pozadí. Autobus při pohybu nahoru a dolů vydává zvuky, které mohou evokovat sportovní úsilí. Na místě tabulky s číslem pak má autobus nápis Cirkus Černý a rok 2012. Sám autor příliš nechce své dílo komentovat.

Černý na sebe naposledy nejvíce upozornil plastikou Entropa, kterou vytvořil na zakázku české vlády pro prezentaci českého předsednictví EU. Entropa pohrávající si s některými stereotypy a klišé spojenými s evropskými národy vedla dokonce k několika oficiálním státním protestům.

Vydáno pod