Prázdniny v Telči - folkově, rockově i elektronicky

Telč - Na Vysočině začal multižánrový festival Prázdniny v Telči. Letos slaví už 30. výročí. V kulisách pohádkové renesanční Telče se během 17 dnů představí stovky tuzemských i zahraničních muzikantů a desítky divadelníků.

O zahájení festivalu se postarala slovenská zpěvačka Szidi Tobias a nádvoří zámku bylo zaplněné do posledního místa. „Většinou takové festivaly dělají nadšení lidé. Já mám před nimi obrovskou pokoru,“ řekla zpěvačka. 

Festival přitáhl během let statisíce návštěvníků několika generací. Většina z nich se pořád do historického města vrací. „Hodně párů se tady poznalo, a dokonce i vzalo. Myslím, že to bylo 30 až 35 párů,“ řekl kastelán státního zámku Telč Bohumil Norek. „Nezastavil to žádný režim, žádné změny, 30 let to běží každý rok, pokaždé ti lidi přišli a vynutili, aby koncerty byly,“ vypráví zakladatel festivalu Prázdniny v Telči Milan medvěd Kolář.

Diváci si skutečně přijdou na své. Program je žánrově pestrý. Mezi účinkujícími můžeme najít například Ivu Bittovou, kapelu Deneb, Vladimíra Mišíka, Roberta Křesťana, Vlastu Redla, bratry Ebeny, Spirituál kvintet či Radůzu. V nočních Nocturnech si mohou posluchači užít například kapelu HM…, Ty Syčáky, Zrní nebo Draga Bandu.

Na festivalu nechybí ani zahraniční hosté. Milovníci irské hudby se mohou těšit na kapelu Sliotar či Street Wings. Irský klavírista Duke Special si zahraje s písničkářkou Markétou Irglovou. „Máme novinky žánrové v tom, že jsme pozvali i elektronickou hudbu a třeba v pondělí 6.8. zahraje kapela Midi Lidi,“ láká spolupořadatel Vojta Kolář.

Hlavní festivalová scéna je přímo na zámku, a to jak na nádvoří, tak i v nově opravené konírně. Tam hrála k poslechu i tanci kapela Traband. Další 2 scény jsou přímo v centru města. V rámci doprovodného programu je připraven i trh s rukodělnými výrobky, šperky, oblečením a keramikou. Najdeme zde i hudební nástroje.

Nejdelší hudební festival v Česku potrvá 17 dní

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)