Romea a Julii vystřídá na točně Rigoletto

Český Krumlov - Stovka účinkujících se objeví na českokrumlovské točně v romantické opeře Rigoletto, která je další premiérou Jihočeského divadla pod širým nebem. Verdiho příběh o otcovské lásce, milostné vášni, krvavé pomstě a kletbě, která člověka vždy dostihne, nastudovala hostující režisérka Jana Kališová a hudební ředitel opery jihočeské scény Mario De Rose.

Kromě instrumentalistů v rokokové Bellárii se v zámeckém parku objeví 12 postav v sólových rolích, jejichž vrchol představuje trojice protagonistů - vévodův šašek Rigoletto (v alternaci Alexandr Beň a Pavel Klečka), jeho dcera Gilda (v alternaci tří sopranistek) a mantovský vévoda, v jehož roli diváci uslyší jihokorejského tenoristu Ki-sun Kima a Martina Šrejmu. Spolu s posíleným pánským sborem a statisty tak před zraky diváků v zámeckém parku vystoupí na 50 postav, účinkovat budou také koně a pes.

Zkoušky na Rigoletta pokračují i první srpnový týden. Počasí účinkujícím během příprav dosud příliš nepřálo. „Znovu jsem si uvědomila, jak jsou zpěváci obdivuhodní. Teplota venku nic moc, tráva byla v pondělí úplně mokrá. Třeba Gilda s sebou plácne na zem a zpívá vleže na břichu na trávníku, pak se musí v jedné scéně prodrat mokrým křovím, které není prosekané. Jsou úžasní, klobouk dolů,“ ocenila profesionalitu účinkujících režisérka.

Pochvaluje si také výbornou spolupráci s dirigentem. „Orchestr hraje tak, jak jsem ho nikdy hrát neslyšela, je to pro mě velká motivace, abych se hodně snažila, abychom na jevišti nebyli inscenačně horší, než je muzika. Hrají úžasně,“ složila hold Rosimu.

Druhou premiéru Jihočeského divadla na otáčivém hledišti po baletním představení Romeo a Julie uvidí diváci poprvé v pátek 3. srpna. Hrát se bude do 11. srpna. Koncem měsíce se pak na točnu vrátí Komedianti s tenoristou José Curou v roli principála. Návštěvníci mohou také zajít na výpravnou zbojnickou legendu Robina Hooda nebo na komickou revue Kocour v botách.