Willem Drost: Zvěstování Panně Marii

Obraz Zvěstování Panně Marii zachycuje scénu z Lukášova evangelia, o autorovi díla se však dlouhou dobu vedly vášnivé diskuse. Původně bylo připisováno Rembrandtovi, v nedávných letech však bylo přiřčeno jeho žákovi Willemu Drostovi, jenž je vzhledem k novým poznatkům stavěn na roveň velkých holandských mistrů 17. století. Jak již řekl Vincenc Kramář: Jde o výjimečné umělecké dílo, bez ohledu na to, která ruka je stvořila. Jak se však ocitla Rembrandtova signatura na obraze, jejž nenamaloval? Napoví kurátorka Starého umění NG v Praze Jitka Handlová.

Jitka Handlová vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, obor historie (1980–1986). V roce 1987 nastoupila interní aspiranturu na Akademii věd (do roku 1989). Od roku 1993 je kurátorkou pro edukaci v Národní galerii v Praze. V centru odborných zájmů Jitky Handlové je především holandské a vlámské umění 17. století a tvorba současných českých umělců.

Národní galerie v Praze nikdy nezavírá - Zvěstování Panně Marii (zdroj: ČT24)

Další díl seriálu Národní galerie nikdy nezavírá uvidíte opět v neděli 12. srpna. Kurátorka Olga Kotková představí dílo Petera Paula Rubense. Všechny předešlé díly naleznete zde.

Vydáno pod