Salta, skoky, žonglování. Cirkus pořád jako nový

Praha – Pestré a veselé festivalové městečko s cirkusovým šapitó vyroste podeváté v pražských Letenských sadech. Akrobaté, žongléři a performeři z Česka i zahraničí budou od 19. srpna do 2. září lákat na nový cirkus a divadlo. Dostatečnou ochutnávkou Letní Letné bude zahajovací festivalové entrée, přístupné zdarma.

Hlavním letošním lákadlem je kanadský soubor 7 Fingers, který do ČR přijede vůbec poprvé. V představení La Vie kombinuje žonglování s diaboly i tyčí, akrobacii ve vzduchu, na lidech, šálách i řetězech a odvážné skoky s kabaretem, tancem a živou hudbou. „Jde o velmi zábavnou, radostnou a dráždivou podívanou, i když je jejím tématem šílenství, smutek, špatné chování, bolest nebo romantická láska, která nedošla naplnění. Představení je plné neočekávaného, šíleného, nepříčetného a zároveň překvapivě dojemného,“ prozradil ředitel Letní Letné Jiří Turek.

Další zahraniční host – Cirque Galapit – dorazí z Francie. Před tuzemské publikum předstoupí v představení Risque ZérO, v němž hlavní roli hraje riziko a nebezpečí. „A také závrať a úžas, které budete pociťovat při pohledu na to, co šest herců na pódiu dokáže,“ dodává Turek. Diváci se mohou těšit na mistrovské žonglování s kužely, noži i sekyrkou, akrobacie na tyči i ve vzduchu a nebezpečné skoky, které se prolínají s živou hudbou, divadlem a humorem.

Jedinečným představením, které mohou lidé vidět, je na Letní Letné je ukázka z třídílného projektu Lacrimae. Společně jej připravují tři novocirkusové soubory – Cirkus Cirkör ze Švédska, Cahin Caha z Francie a Cirk La Putyka z Česka. Premiéru bude mít kabaret příští rok právě na festivalu. Dva kabarety uvidí návštěvníci na Letné už letos – Slowshow Kabaret Le Petit Cheval Vandy Hybnerové vznikne za jeden den pouze pro tuto příležitost. A Tomáš Matonoha roztočí svůj Lidoskop.

Pro děti a ty, kteří hledají program i přes den, čeká festivalový tábor Letní Letňák, výtvarné a cirkusové dílny.