Lidé si budou moci v zoo sednout i na řvoucího lva

Liberec - Šest nezvykle tvarovaných lavic přibude v liberecké zoo. Bude mezi nimi například velbloud nebo řvoucí lev. Před zraky stovek návštěvníků je tento týden vytvořila šestice výtvarníků z celé republiky na osmém ročníku dřevosochání Etnořez 2012.

„Jsou to sice umělecká díla, ale budou mít praktické využití. Lidé si na ně budou moci při návštěvě zoo sednout,“ uvedla jedna z organizátorek akce Helena Latislavová. Kromě lva nebo velblouda výtvarníci vytvořili i lavici opice, dvou labutí, hadů a nosorožce.

V Liberci za pomoci pil tvořili tradiční účastníci jako Jan Švadlenka, Josef Indra, Jan Rázek a Marian Vardolov. Novými tvářemi byli Marian Maršálek a Tibor Matus.

Etnořez pořádá liberecká zoologická zahrada od roku 2005. Za uplynulých sedm ročníků získala zoo bezmála 30 soch. Zřejmě nejznámější z nich je Švadlenkova čtyřmetrová Dešťová víla z roku 2005, patronka dobrého počasí. Každý ročník je tematicky zaměřený. Zatímco letošním motivem byly lavice a zvíře, loni se sochaři s pilami inspirovali tichomořskými Velikonočními ostrovy.