V zajetí neonových borůvkových světel

Křehká láska, nedůvěřivost, poznání a filozofování nad šálkem kávy – přesně takovou líbivou atmosféru vytvořil ve svém prvním anglicky mluveném filmu Wong Kar Wai. Hvězdně obsazený snímek o zlomených srdcích uvede ČT2 dnes ve 21:00 hodin v rámci cyklu Velikáni filmu.

Pro filmaře z Hongkongu jsou typické inteligentní romance se špetkou téměř povinné melancholie. I v době působení v Číně do svých snímku obsazoval tamní herecká esa a při svém premiérovém počinu za hranicemi nehodlal laťku nijak snížit.

V roli láskou zklamané Elizabeth uvidí diváci zpěvačku Norah Jones, pro niž znamenalo obsazení první hereckou zkušenost v hlavní roli. Majitele noční kavárny ztvárnil pro změnu Jude Law, hazardní hráčku zase Natalie Portman a brilantní výběr účinkujících zakončuje Rachel Weisz coby vzpurná manželka jednoho policisty.

  • Moje borůvkové noci zdroj: ČT
  • Moje borůvkové noci zdroj: ČT

Čínský režisér Wong Kar Wai se narodil v Šanghaji. Vystudoval sice grafický design, ale krátce poté se rovnou ponořil do filmařiny. Kvůli svému osobitému stylu si v průběhu let založil produkční společnost Jet Tone Films, aby si mohl tvořit snímky podle potřeby a nemusel spadat do škatulek, které nastaví jiní. Wong obdržel několik prestižních domácích cen, avšak pozornost zahraničí si získal až s filmem Šťastni spolu, jenž popisuje problémy homosexuální dvojice. Na další úspěch navázal romantickým drama Stvořeni pro lásku.

  • Moje borůvkové noci zdroj: ČT
  • Moje borůvkové noci zdroj: ČT

Elizabeth se po nešťastné zkušenosti s láskou vydává na cestu, v níž hodlá konečně poznat a najít sama sebe. Během léčby svého bolavého srdce poznává nové lidi, s nimiž zažívá spoustu nových okamžiků, které přetvářejí a ucelují názory na její milostný život. Tmavovláska tak zvolna opouští minulost a rovnýma nohama skáče do kruhu, kde čeká opravdová láska…

Moje borůvkové noci zaujmou i sytě barevnými záběry, které podtrhují melancholické ladění filmu. Neonové záře i barové osvětlení tvoří spolu se střídmým vedením herců hutnou atmosféru.

Moje borůvkové noci. Francie, Hongkong, Čína, 2007. Režie: Wong Kar Wai. Hrají: N. Jones, R. Weisz, J. Law, N. Portman, D. Strathairn a další.