Je rozhodnutí o domu na Václaváku zákonné? Ministerstvo kontroluje samo sebe

Praha - Zdá se, že v případě domu na Václavském náměstí, který by měla nahradit moderní stavba, ještě nepadlo poslední slovo. Rozkladová komise ministerstva kultury má posoudit, jestli bylo rozhodnutí úřadu neprohlásit dům za kulturní památku zákonné.

O tom, že dům na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice nezařadí mezi kulturní památky, rozhodlo ministerstvo kultury v září; právní moci nabylo rozhodnutí k 1. říjnu. Ministryně kultury Alena Hanáková dnes ale požádala rozkladovou komisi svého resortu, aby posoudila, jestli existují pochybnosti o souladu rozhodnutí ministerstva se zákonem, a pokud ano, zda jsou důvodné.

Zajímá ji také, zda bylo rozhodnutí dostatečně odůvdoněno a zda nemohlo dojít k poškození veřejného zájmu na ochraně kulturního dědictví. Komise má závěry svých zjištění projednat na svém nejbližším zasedání v polovině prosince. Developer projektu, společnost Flow East, si podle své mediální zástupkyně Terezy Procházkové „nepřeje komentovat záležitosti, které se zdají být interní věcí ministerstva kultury“.

Zářijové rozhodnutí ministerstva o nezařazení domu mezi kulturní památky umožňuje majiteli budovy zažádat o demolici. Právě bourání historické stavby a její nahrazení moderním Květinovým domem, v němž by byly kanceláře a obchody, vyvolalo nesouhlas některých odborníků na památkovou péči i laiků. Za zachování budovy se dokonce demonstrovalo.