Symbol Racek je v Dejvickém divadle symbolicky podříznut

Praha - Dejvické divadlo, nejúspěšnější tuzemská scéna, kterou letos kritici ocenili jako divadlo roku, přichystala premiéru Čechovova Racka, pod režijním vedením Michala Vajdičky, se kterým soubor získal za hru Ucpaný systém Radokovu cenu. Pro inscenaci Racka přibyla do dejvického týmu Veronika Kubařová, jejíž domovskou scénou jsou Městská divadla pražská, v „Dejvicích“ hraje Ninu Zarečnou.

Čechův Racek se na českých jevištích už dočkal mnoha podob - od groteskní až po temnou psychologickou tragédii. V Dejvicích se děj neodehrává na břehu jezera, jak Čechov předepsal, ale v obrazárně, hlavní hrdina Treplev tentokrát racka nezastřelí, ale vyřízne ho z obrazu.

Tragikomedie se špatným koncem je v Dejvicích nabitá emocemi, a jak už se v tomto divadle stalo tradicí, postavená na výrazných hereckých výkonech. Klára Melíšková v roli Arkadinové, Veronika Kubařová jako Nina, Ivan Trojan coby Trigorin, Jaroslav Plesl v egocentrikovi Treplevovi a také opět prý skvěle hrající režisér Miroslav Krobot si hned po premiéře vysloužili pochvalné recenze.

„Tady v Dejvicích jsou některé inscenace záměrně emocí zbaveny, ale v Rackovi si je máme možnost užít na plné pecky,“ upozornil Jaroslav Plesl na emotivní Vajdičkovo pojetí. Hraje se o spalující touze, promarněných životech a nenaplněné lásce.

Dejvické divadlo Praha / A. P. Čechov – Racek - Hrají: Klára Melíšková, Jaroslav Plesl, Veronika Kubařová, Ivan Trojan, Miroslav Krobot, David Novotný, Lenka Krobotová, Václav Neužil, Zdeňka Žádníková, Pavel Šimčík a další. Režie Michal Vajdička, dramaturgie Daniel Majling, Eva Suková, scéna Pavol Andraško, kostýmy Katarína Hollá, hudba Marián Čekovský. Premiéry 21. a 24. března 2013.

Na webu ČT24 recenzi na inscenaci přineseme v nejbližších dnech.