Pravidla mlčení - Redford o Americe tehdy a dnes

Dokáže životem zbrázděný Robert Redford ještě najít dost sil, aby je prolomil a očistil své jméno? Tehdy byli Nick a Mimi nesmlouvaví radikálové a milenci – teď jde každý z nich už dlouho svojí vlastní cestou. A mezi nimi je staré tajemství, jež chrání Pravidla mlčení. Je to nebezpečné tajemství, a kdo má odvahu nahlédnout pod jeho povrch, dozví se toho hodně nejen o něm, ale také o sobě!

Sharon Solarzová to vzdala! Počkala, až její děti vyrostou, aby to ustály, pověsila radikální aktivistickou minulost ve Weather Undergroundu definitivně na hřebík a přišla za ni zaplatit. Moc dobře ví, že každý protest proti establishmentu v sobě nese nebezpečí a riziko, ale přesto by do toho šla znovu. Neboť to tehdy, v šedesátých letech, byla doba, kdy mladí vyšli do ulic, protože prakticky každý z nich znal někoho, kdo musel odejít do války. Protestovali, protože to takhle nechtěli nechat, a věřili, že přinutí vládu, aby s tím něco udělala. Za celou dobu nikdo z nich hnutí nezradil a zdá se, že ani Sharon s tím nezačne, neboť se nevydala na tuhle cestu, aby bonzovala, ale aby vyrovnala svůj dluh.

Mladý ambiciózní reportér z redakce Sun Time Ben Shepard ale stejně odhalil za fasádou seriozního právníka Jima Granta, jenž v Albany vychovává svoji malou dceru a provozuje úctyhodnou praxi, bývalého agresivního radikála Nicka Sloana, jenž byl kdysi dokonce obviněn z vraždy. A jak už to mladí ambiciózní reportéři mají zakódováno v bezstarostně prvoplánových genech, pustil to rychle ven a přivedl na jeho stopu federály v čele se zaťatým zvláštním agentem Corneliusem, který zvětřil snadnou kořist. Jenomže štvanec Jim Grant ještě dokáže oprášit staré instinkty z minula a pracně udržuje náskok, který se ale neustále snižuje.

Stihne to a najde a ukecá Mimi, která jediná by ho mohla očistit (a sama to odskákat) dřív, nežli Corneliusovi stopaři zaklapnou past, pošlou ho (vzhledem k věku zřejmě do konce života) do tepláků a z jeho holčičky udělají definitivního sirotka?

Nenapadá mě žádný rozumný důvod, proč by chtěla zkušená hollywoodská legenda Robert Redford ve svých sedmasedmdesáti letech prudit filmového diváka tím, že by se mu jako herec, režisér a producent vydal všanc v opusu, kde by to takhle blbě dopadlo. Na druhé straně si ale dovedu představit, že ho figura charismatického Jima oslovila tím, že viděl, jak se v ní prolíná charakter Jeana Valjeana a odhodlání Uprchlíka Harrisona Forda, a tak si ji přihrál do své (téměř sedmdesátipoložkové) herecké filmografie, a to navzdory tomu, že má ztělesňovat postavu téměř o čtvrt století mladší.

To sebou samozřejmě nese zřetelná rizika, související s její kredibilitou a nechtěnou parodičností, ale vykládejte tohle filmové legendě se dvěma Oscary, které možná někdo navíc nakukal, že vypadá pořád ještě tak dobře, že by mohla alternovat s Markem Vašutem v reklamě na antiprostatika.

A tak to vzal, protože je to zkušený filmařký profesionál, který ví, co mu jeho stále početný fanklub předem stejně odpustí. A dlužno poznamenat, že udělal hodně pro to, aby nebylo příliš co odpouštět, a jako režisér, který tu vyšil již svůj devátý kousek, vedl herce Roberta Redforda v poněkud starosvětském, ale mile oldschoolovém stylu, který pasuje k jeho zbrázděné tváři a již trochu unavenému pohledu, jenž je v celku pochopitelně méně azurový, nežli byl v Butchi Cassidym a Sundanci Kidovi.

Všichni v něm vidí jen muže na útěku, který by měl být dopaden a po zásluze potrestán. Jen novinářský lovec sólokaprů, talentovaný mladíček Ben, který tohle všechno vlastně spískal, začíná mít stále větší pochybnosti a pomalu dospívá k přesvědčení, že Jim vlastně neutíká, ale dělá tohle všechno hlavně pro to, aby očistil své jméno.

Pravidla mlčení mají sice (poněkud neprávem) nálepku thrilleru, ale v zásadě jsou komorním a v klidném rytmu poctivě odvyprávěným dramatem muže na jeho cestě tam a zpět, jež ho nakonec dovedla k osudovému setkání. „Nemůžu to udělat,“ řekla po krátkém zaváhání. „Doufal jsem, že bys mohla,“ řekl a bylo zřejmé, že tomu, alespoň načas, skutečně věřil. To byla poslední slova, která mezi nimi zazněla v zastrčeném lesním srubu, než nad ním začal kroužit zlověstný stín pátracího vrtulníku FBI. A vy budete mít (oprávněný) pocit, že tímhle to mezi nimi přece nemůže skončit.

Robert Redford nebyl nikdy jen nezaujatým pozorovatelem světa kolem sebe. Ilustrují to přesvědčivě stejně tak jeho opusy ze sedmdesátých let (Kandidát, Takoví jsme byli či Všichni prezidentovi muži), jako nedávní Hrdinové a zbabělci, reflektující skrze válku v Afghánistánu širší kontext vlastenectví, svobody a demokracie, konfrontovaný s kontroverzními vojenskými akcemi. Pravidla mlčení, klidně a s přehledem natočená filmová klasika, inspirovaná knihou Neila Gordona, se k tomuto proudu Redfordových oblíbených úvah o Americe tehdy a dnes nepochybně přiřazuje.

Je v ní nostalgie, upřímnost i nevtíravá výzva, kterou by nebylo správné chápat pouze jako anachronismus. Jako by chtěl současnému teenagerovskému publiku předvést, co neopakovatelné šedesátky pro tehdejší kluky a holky znamenaly, co jim daly a vzaly a čím je (navždy) poznamenaly. Co na tom, že aktuálnímu teenagerovskému publiku (koupajícím se v současné době v krvavé lázni Lesního ducha) tohle zřejmě žíly trhat nebude. Redford tu chtěl tenhle vzkaz nechat – a tak to udělal.

Obklopil se přitom zvučnými hereckými jmény zkušených oscarových laureátů (Susan Sarandonová, Nick Nolte, Richard Jenkins, Julie Christieová či Stanley Tucci a Terence Howard), s nimiž zavzpomínal na staré zlaté časy, i vycházejícími hvězdami, mezi nimiž tu další zkušenosti sbíral zejména sympatický a stále výraznější Shia LaBeouf.

Štvanice skončila! A zatímco smyčka kolem osamělého muže, obklopeného federálními agenty, se neúprosně zatáhla, malá plachetnice s unavenou ženou za kormidlem na nedalekém jezeře opsala kruh a začala se vracet zpět, ve vlastní brázdě.

THE COMPANY YOU KEEP / PRAVIDLA MLČENÍ. USA 2012, 125 min, české titulky, přístupné, 2D. Režie: Robert Redford. Scénář: Lem Dobbs. Kamera: Adriano Goldman. Hudba: Cliff Martinez. Hrají: Robert Redford (Jim Grant), Shia LaBeouf (Ben Shepard), Julie Christieová (Mimi Lurieová), Sam Elliott (Mac McLeod), Jackie Evanchoová (Isabel Grantová), Brendan Gleeson (Henry Osborne), Terrence Howard (Cornelius), Richard Jenkins (Jed Lewis), Anna Kendricková (Diana), Nick Nolte (Donal), Susan Sarandonová (Sharon Solarzová). V kinech od 18. dubna 2013.

Vydáno pod