740 milionů korun za obraz. Kdo z vás to má?

New York - Domplatz, Mailand čili česky Náměstí katedrály, Milán je název obrazu, který se včera vyhoupl na první příčku nejdražších vydražených děl žijícího umělce. Žebříček dosud vedl jiný obraz od stejného malíře - německého výtvarníka Gerharda Richtera.

Za Domplatz, Mailand zaplatil nový majitel, soukromý americký sběratel, na dražbě newyorské aukční síně Sotheby's 37 milionů dolarů (téměř 740 milionů Kč). Richterovo dílo, které tím připravil o prvenství, se loni prodalo o necelé tři miliony dolarů levněji.

Včera vydražený čtvercový obraz o rozměrech třikrát tři metry si v roce 1968 objednala společnost Siemens Elettra pro své milánské sídlo. Experti obraz považují za výjimečný příklad Richterovy fotografické malby, snažící se o co nejvěrnější zachycení skutečnosti. Při použití této techniky Richter svá díla lehce rozmazával, čímž dosáhl jejich originální podoby. Do dražby Domplatz, Mailand nabídla společnost Hyatt Hotels Corporation. Z části získaných peněz chce pořídit nová umělecká díla do svých hotelů.

81letý Richter žije a pracuje v německém Kolíně nad Rýnem. Svá první díla vytvořil již v 50. letech minulého století, když vystudoval uměleckou akademii v Drážďanech. Uspořádal řadu samostatných výstav po celém světě a jeho práce jsou dnes velmi ceněny.

Vedle Richtera se na předních místech žebříčku nejdražších obrazů pohybují například Jasper Johns, Jeff Koons či Damien Hirst.