Dnes naposled. Cesta do hlubin alkoholikovy duše

Praha - Co mají společného konstrukční inženýr, houslový virtuos, obyčejný holič či bývalý továrník? Scházejí se v podstatě denně. Silné pouto. Denní vinárna U Kroců láká a pohlcuje v divadelní adaptaci filmu Martina Friče z roku 1958. Dnes naposled poprvé v Divadle Na zábradlí 21. června.

Pravděpodobně jen zázrakem vznikl koncem padesátých let ideologicky nezatížený film s důrazem na herectví a téma, které je evidentně nadčasové, píše o Fričově snímku Divadlo Na zábradlí. Odborným poradcem na dramatu o alkoholové závislosti byl Jaroslav Skála, který v roce 1951 inicioval založení pražské záchytky pro alkoholiky - prvního zařízení svého druhu na světě. Pod scénářem jsou podepsáni Josef Neuberg a František Vlček.

Pro divadelní jeviště snímek adaptoval režisér David Czesany s dramaturgyní Ivanou Slámovou. Na konci šedesátých let se před kamerou sešli Vladimír Ráž, František Smolík, Vladimír Menšík nebo Luděk Munzar. Na jevišti se objeví prakticky všichni herci souboru Divadla Na zábradlí. Například Igor Chmela, Hynek Chmelař, Petr Čtvrtníček, Miloslav Mejzlík, Kristina Beranová, Magdaléna Sidonová a Natálie Řehořová.

Hlas z městského rozhlasu bude patřit Doubravce Svobodové, divadlo se tak loučí se svou dlouholetou ředitelkou. Svobodová k 31. srpnu končí ve funkci a stane se od podzimu děkankou DAMU. Ve vedení scény ji vystřídá Petr Štědroň, dosavadní umělecký šéf brněnské Reduty a dramaturg Pražského divadelního festivalu německého jazyka.