Seriál První republika provede diváka čs. historií v rodinném stylu

Praha – První republika – pro leckoho český stát v ideální podobě, nyní však i nový historický seriál České televize, který zmapuje dějiny Československa od roku 1918. Očekávání jsou vysoká, do režisérské židle totiž zasedl Biser A. Arichtev, jako tomu bylo v případě úspěšného seriálu Vyprávěj. Premiérová klapka První republiky padla právě dnes.

Ústřední herecké role obsadily jména jako Jan Vlasák, Markéta Plánková, Pavel Kříž, Jiří Vyorálek nebo Michaela Maurerová. Český tým ale posílí i slovenští kolegové v čele se Zdenou Studenkovou nebo Jánem Koleníkem. Autory konceptu jsou producent Filip Bobiňski a scenárista Jan Gardner. 

"Ambicí seriálu První republika je ukázat rozvoj svobodného Československa po první světové válce v kontextu českých i evropských dějin,„ řekl ředitel programu České televize Milan Fridrich. “Seriál bude sledovat období a atmosféru od roku 1918 do roku 1945, a to skrze konkrétní osudy rozvětvené rodiny Valentových, která zbohatla na válečných zakázkách a stěhuje se z venkova do pražského Podolí," poodhalil děj. 

Natáčení seriálu První republika
Zdroj: ČT24/ČT

Obec Břvany u Loun se dnes proměnila v bitvu u francouzského Terronu z roku 1918. První republika má i tak ambice zůstat především výpravným seriálem. 

„Bude to krásný a vizuálně atraktivní seriál, ve kterém se diváci mohou těšit na napínavou rodinnou ságu s tajemnou zápletkou vraždy, která se stala před začátkem děje seriálu,“ prozradil producent Filip Bobiňski, podle kterého půjde o zábavný seriál pro celou rodinu. „V období tehdejšího budování nového státu navíc nacházíme mnoho podobných lidských příběhů jako po roce 1989 i v současnosti, a také společenské události, které sami známe, jako například ekonomickou krizi, takže věříme, že divákům budou seriál i osudy postav blízké,“ slíbil Bobiňski.

První republiku začne Česká televize vysílat v lednu 2014. První série bude mít 22 dílů, další pokračování by se mělo začít točit příští léto.

Reportáž o natáčení První republiky (zdroj: ČT24)