Náš humor je vekslácký, varují tvůrci seriálu Čtvrtá hvězda

Praha - Získat čtvrtou hvězdu a povýšit tak svůj podnik nad průměr, to je cílem ambiciózní manažerky Hotelu Meteor, v němž pracuje skoro celé Dejvické divadlo. Hotelovými zaměstnanci se herecký soubor stal v sitcomu autorského tria Petr Kolečko, Miroslav Krobot a Jan Prušinovský, jejichž komediální seriál má šanci na čtvrtou hvězdu v tuzemské televizní konkurenci také dosáhnout.

Čtvrtá hvězda (původně zamýšlený název byl Hotel Meteor) je sitcomem, tedy žánrem, kterým si čeští tvůrci povětšinou nařezávají větev. „Můj názor na sitcom je všeobecně známý. Naší kultuře tato forma není příliš vlastní, český jazyk nemá tak přesný - diktující - jazyk, jakým oplývá angličtina, a síla kvalitního českého humoru netkví ve slovních hříčkách. Síla českého humoru vždy stála v dobře situovaném pohledu na komplexní postavy a jejich naturel,“ je si Jan Prušinovský vědom, že napsat a natočit dobrý komediální seriál není žádná legrace.

Jeho Okresní přebor (spoluscenáristou seriálu i filmu byl Petr Kolečko) je ale přinejmenším příslibem, že filmařský smysl pro humor má. I když, samozřejmě, nemusí vyhovat každému. „Autoři říkají, že jde o britcom, tj. šetrnější sitcom, bez živých smíchů, s větším důrazem na dramatickou linku, menší mírou stylizace v hereckém projevu,“ podotýká k žánrovému zařazení kreativní producent ČT Jan Štern.

Čtvrtá hvězda / Martha Issová, Václav Neužil
Zdroj: ČT/Jan Horník

„Ať už jde o jakýkoli žánr nebo název, tak podle mého jde o svým způsobem přelomové dílo, takové jsme dosud z domácích zdrojů na obrazovce neměli. Je to skrz naskrz překvapivé a nové. Ač nadsázka a stylizace, stejně realita. Realita ve figurách, prostředí, ve společenské atmosféře. Málokdo z nás zná život nočních recepčních na okraji Prahy, ale okamžitě vidíme, že je to pravdivý obraz současného světa zobrazený s talentem, invencí a bez zábran či ohledů ke konvencím, které se přežily nebo prostě nevyhovují autorovu naturelu. Je to bezprostřední vyjádření toho, jak trojice autorů Prušinovský, Kolečko, Krobot vidí svět a jak nám ho servíruje,“ domnívá se Štern.

  • „Divák může v klidu podlehnout iluzi světa plného roztodivných hovad a zoufalců.“ (scenárista Petr Kolečko)

Prušinovský navíc patří k menšině, která ví, jaká práce nočního recepčního v hotelu je. Přivydělával si tak během studií na FAMU a k námětu, který si tenkrát zapsal, se vrátil, když začal pracovat na sitcomu pro Českou televizi. V seriálovém Hotelu Meteor jsou noční recepční dva. Druhý z nich, Štěpán (Václav Neužil), by rád zapadl do kolektivu a nepoutal na sebe pozornost nadřízených. Zamiluje se zoufale do Pavlínky (Martha Issová), která pracuje jako denní recepční a kterou vídá jen při střídání směn, k jeho smůle Pavlínku ale víc zajímá hotelový údržbář David (David Novotný). Ten má ovšem zájem pouze o dvě věci: jak hrála jeho milovaná Sparta a jak uniknout vyčerpávajícímu erotickému zájmu nadržené ambiciózní hotelové manažerky Terezy (Lenka Krobotová).

Čtvrtá hvězda / David Novotný, Martha Issová, Simona Babčáková
Zdroj: ČT/Jan Horník

Tereza se snaží ze všech sil zvýšit úroveň hotelu a získat pro něj vytouženou čtvrtou hvězdu. Její snaha však naráží na sobectví, pohodlnost, lenost a zištnost podřízených. Ze všech zaměstnanců hotelu čtvrtá hvězda nejméně zajímá jeho bývalého manžela Theodora (Martin Myšička), hotelového ředitele. Jeho jediným zájmem je zdokonalit se v hraní čínské hry mahjong. A co je v zájmu tajemného čínského majitele hotelu?

Terezino úsilí maří i další podřízení. Záludný kuchař Smutný (Jaroslav Plesl), dychtící po místu šéfkuchaře, kterým je melancholický Tichý (Miroslav Krobot). Denní recepční Fratnišek (Ivan Trojan), jenž kšeftuje s podsvětím a paktuje se s nebezpečným zločincem Majorem (Pavel Šimčík). Hotelová prostitutka Libuška (Klára Melíšková) trénuje oddíl mladších dorostenců lakrosu, hotelový taxikář Jindra (Marek Taclík) je gay se silným mateřským pudem a barmanka Jiřina (Simona Babčáková) má manko.

"Chtěli jsme, aby to divákům nepodlézalo. To, jak si s tím poradí, bude asi jejich věc. Rozhodně jsme neměli v úmyslu dělat sympatické bodré postavičky, které pobaví stoprocentně každého,„ říká Miroslav Krobot, který se vedle scénáře spolu s Prušinovským ujal také režie “svého„ souboru z Dejvického divadla. “Hotel jsme zalidnili postavami, které vycházely jak z našich představ, tak i z toho, v jakých rolích bychom herce z Dejvického divadla rádi viděli," dodává Prušinovský.

Z divadla si tvůrci vypůjčili také způsob zkoušení. Celý seriál se zkoušel několik týdnů před samotným natáčením jak na dejvické scéně, tak v kulisách hotelu na Kavčích horách. Krobotovou ambicí prý bylo, aby výsledek stylově odpovídal tomu, na co je zvyklé dejvické publikum. Podle slov producenta Jana Šterna se mu to povedlo. „Špičkové inscenace divadla Dealer's Choice a Ucpanej systém jsou stylem i obsahem blízké tomuto seriálu,“ upozorňuje. Ředitel programu Milan Fridrich si zase myslí, že na své si přijdou především ti diváci, kterým se líbí absurdní situace z amerického povídkového filmu Čtyři pokoje, do něhož přispěl mimo jiné Quentin Tarantino.

„Myslím, že jestli se dá najít nějaké adjektivum pro humor a vůbec styl seriálu, tak je to 'vekslácký',“ shrnuje třetí ze scenáristů Petr Kolečko. Jestli to je i jejich humor, zjistí diváci v lednu příštího roku, kdy Česká televize začne Čtvrtou hvězdu vysílat.

Vydáno pod