Komiksový hrdina současnosti: Generál Fajtl

Praha – Jeden z nejznámějších československých stíhačů druhé světové války František Fajtl se dočkal druhé knihy. Publikace Generál Fajtl od Václava Šorela a výtvarníka Michala Kociána kombinuje kreslené příběhy s historickými fakty a fotografiemi tohoto válečného pilota.

Generál Fajtl se stal komiksovým hrdinou vlastní knihy (zdroj: ČT24)

Fajtl bojoval na Západní i na Východní frontě. Létal jak na spitfirech, tak na sovětských lavočkách. Když ho Němci sestřelili nad Francií, podařilo se mu s pomocí francouzského odboje dostat zpátky do Anglie. A právě tento příběh se odehrává v komiksu na stránkách výše zmíněné knihy.

Komiks maloval Michal Kocián. Všechny letouny jsou kreslené do detailů podle dobových fotek a modelů.

Autoři si přáli seznámit čtenáře (pokud možno i toho mladého) s Fajtlovým osudem proto, aby bylo vidět, že mezi námi žili i takoví hrdinové. František Fajtl jako první Čechoslovák velel britské královské peruti a jako jeden z mála pilotů RAF mohl nosit plnovous. Speciální povolení mu tehdy dal osobně král Jiří VI.

Po únoru 1948 se stal válečný hrdina pro komunisty nepohodlným a jeho život se zcela obrátil. Téměř rok a půl strávil bezdůvodně ve vězení. Rehabilitace se dočkal až po roce 1989. Za své činy dostal v roce 2004 od prezidenta Václava Klause nejvyšší české státní vyznamenání řád Bílého lva.