Za skicami Plečnika, který přestavil Pražský hrad, se vypravte do Ostravy

Ostrava - Rekonstruoval Pražský hrad, deset let byl profesorem na pražské uměleckoprůmyslové škole. Za architektem Josipem Plečnikem pak do rodné Lublaně jezdili jeho žáci. Ve světové premiéře vystavuje ostravský Dům umění architektovy skici. Obyčejnou tužkou na balicím papíře načrtnul lublaňskou pojišťovnu nebo přesně narýsoval dřevěné křeslo.

Pro Josipa Plečnika byly kreslené návrhy zcela zásadním materiálem. Propracované kresby sloužily jako důležitý podklad pro budoucí projektovou dokumentaci. Ke stejné pečlivosti vedl také své žáky. „Měl rád, když ti žáci hodně pracovali, tak když někdo nepracoval, tak našel svůj stůl na chodbě,“ vypráví Damjan Prelovšek, majitel sbírky Plečnikových skic, která je nyní k vidění v Ostravě.

Jeho děda byl v Lublani ředitelem městského stavebního úřadu. S Plečnikem byli velmi dobří přátelé. „Já jsem ho jako desetileté dítě navštívil s babičkou, on tam seděl venku a měl to oblečení, co si koupil v Praze. To byla česká předválečná kvalita a stále to nosil,“ vzpomíná Prelovšek.

Do Ostravy dovezl drobné kresby, návrhy pomníků, fasád i interiérů. Padesát vystavených skic vytvořil Plečnik po svém návratu z Prahy. „Ukazujeme skici, které nejsou zapaspartované ani nijak vylepšované, ale přesně tak, jak je mistr utrhl z role papíru anebo z pauzáku,“ řekl spoluautor výstavy Tadeáš Goryczka.

Damjan Prelovšek přivezl také popelníky nebo zátky na víno ve tvaru věží. Na jednu z nich prý Plečnik použil i snubní prsteny jeho prarodičů.  Na výstavě bude k vidění také dvoumetrový svícen a jeho přesný návrh.

Výstava Plečnikových skic teď bude putovat po Česku, zájem o ni projevilo i muzeum architektury ve Wroclavi.

Za skicami Plečnika, který přestavil Pražský hrad, se vypravte do Ostravy (zdroj: ČT24)