Antonín Dvořák začal divákům posílat Americké dopisy

Praha - „Život Antonína Dvořáka je životem génia. V tom dobrém, kdy mu bylo naděleno jeho hudební nadání, ale i v tom zlém. Hudba pro něj nebyla jen darem, který obdivoval celý svět, ale byla také břemenem, které deformovalo jeho život,“ říká kreativní producent České televize Jan Lekeš. Spolu s režisérem Jaroslavem Brabcem začal natáčet televizní film Americké dopisy inspirovaný životem a dílem českého hudebního velikána. Do jeho kůže se snaží vcítit herec Hynek Čermák, který ho ztvární.

Autorem scénáře je Petr Zikmund. Jeho Americké dopisy ukážou Dvořáka ve veřejném dění, dají ale nakouknout také za oponu soukromí jeho rodiny. O soukromí přijde i skladatelova celoživotní múza, hraběnka a herečka Josefína Kounicová, pro diváka s tváří herečky Soni Norisové. Právě ona je Dvořákovou tajnou a celoživotní láskou. Její nemoc ale tvrdě zasáhne do zvláštního a celoživotně ustáleného trojúhelníku, který tvoří spolu s Dvořákem i jeho manželka Anna. Tu si zahraje držitelka Českého lva Petra Špalková.

„Naším záměrem je postihnout originálním způsobem nejskrytější niterné procesy, kterými procházel největší český muzikant ve svých třiapadesáti letech, v době své vrcholné zralosti, v době Novosvětské, Humoresek a violoncellového koncertu. V době, kdy i ty nejobtížnější otázky jeho života vyplouvaly na povrch. Hlavně ta první, která zněla, kdo vlastně jsem,“ uvedl scenárista Zikmund. V Dopisech se dále objeví třeba Igor Bareš, Jan Novotný, Filip Kaňkovský a Vladimír Javorský v roli básníka Josefa Václava Sládka.

Podívejte se na reportáž:

Vydáno pod