Letos se urodilo. Krobot i Sedláčková v hlavní soutěži Varů

Praha - Debut Miroslava Krobota Díra u Hanušovic a snímek Andrey Sedláčkové Fair Play budou dva domácí zástupci v hlavní soutěži karlovarského festivalu. Historicky prvním animovaným snímkem v soutěži MFF Karlovy Vary jsou Šutry v kapsách lotyšské režisérky Signe Baumaneová. Oznámil to prezident festivalu Jiří Bartoška. Podívejte se na sestřih tiskové konference:

„Byly roky, kdy jsme neměli v zastoupení ani jeden český film, protože se neurodilo, ale letos budeme mít dva české filmy, protože se urodilo,“ uvedl Jiří Bartoška. Ve světové premiéře se na festivalu představí debut Miroslava Krobota Díra u Hanušovic, který natočil s herci populárního Dejvického divadla, které dlouho vedl coby umělecký vedoucí (více zde).

Filmy bývalého východního bloku

Druhý uvedený film bude drama o fenoménu normalizačního dopingu režisérky Andrey Sedláčkové Fair Play. „Na obou českých filmech v hlavní soutěži se podílela Česká televize stejně jako na několika dalších filmech v soutěžním i nesoutěžním programu,“ připomněl umělecký ředitel Karel Och. Dále oznámil, že na festivalu budou opět výrazně zastoupeny snímky států bývalého východního bloku. „Dneska jsou na světě nějaké čtyři tisíce festivalů a pokud chcete být viditelný, tak se musíte odlišovat a tohle je asi nejlepší způsob.“

Pozoruhodné bude mimo jiné uvedení psychologického dramatu uznávaného gruzínského tvůrce George Ovašviliho Kukuřičný ostrov. Vizuálně úchvatný snímek vznikl také v české produkci. Vůbec poprvé soutěž nabídne animovaný snímek, dílo v New Yorku žijící lotyšské režisérky Signe Baumaneové Šutry v kapsách, dodal Karel Och. Svéráz evropského filmu Maďar György Pálfi pak přiveze grotesku ze současnosti Volný pád.

Mimo soutěž budou v hlavním festivalovém programu promítnuty další dva české filmy ve světových premiérách. Půjde o režijní debut cestovatele Rudolfa Havlíka Zejtra napořád a dokument Magický hlas rebelky režisérky Olgy Sommerové, který portrétuje zpěvačku Martu Kubišovou. Soutěž dokumentů uvede z domácí tvorby světové premiéry snímků Opři žebřík o nebe Jany Ševčíkové a K oblakům vzhlížíme Martina Duška.

Hrdinou znělky Miroslav Ondříček

Hrdinou nové znělky festivalu bude kameraman Miroslav Ondříček, upoutávku natočil režisér Ivan Zachariáš. „Jsme strašně rádi, že se nám ji podařilo natočit, jednak kvůli času Ivana Zachariáše a jednak kvůli Mirkovi, který už není v takové kondici, v jaké jsme byli zvyklí ho vídat,“ prozradil prezident festivalu Jiří Bartoška.

Umělecká poradkyně přehlídky Eva Zaoralová během tiskové konference upozornila na snímky Smutek bez konce mexického režiséra Jorgého Pereze Solana a Dehet a peří od Francouze Pascala Rabatéa. Mezinárodní filmový festival začíná 4. července.

Podrobnosti najdete na stránkách festivalu.