Zemřel Jiří Bruder, hlas Šáši Krustyho a Bourvila

Praha - Ve věku 86 let zemřel Jiří Bruder, herec a nositel Ceny Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu. Jeho hlasem mluvil třeba francouzský komik Bourvil anebo Šáša Krusty ze Simpsonů. Hrál také v komediích jako Drahé tety a já nebo Brácha za všechny peníze. Desítky let působil v Městských divadlech pražských.

Zemřel Jiří Bruder (zdroj: ČT24)

Jiří Bruder pocházel z umělecké rodiny a o divadlo se zajímal od dětství. Po druhé světové válce nastoupil v Praze do Divadla 5. května, poté prošel několika dalšími divadelními soubory, nakonec téměř 30 let působil v Městských divadlech pražských, hostoval také v Laterně Magice, od devadesátých let hrál v Divadle ABC.

První filmové role dostával již počátkem padesátých let, později točil několik snímků ročně, většinou se jednalo o epizodní, komediální role. Zahrál si mimo jiné ve filmech Brácha za všechny peníze, V podstatě jsme normální nebo Saturnin. Objevil se také v seriálech Panoptikum města pražského, Nemocnice na kraji města či Arabela.

Jiří Bruder patřil také k významným dabérům. Proslul především dabováním slavného francouzského komika Bourvila, později propůjčil hlas řadě animovaných seriálů (Tom a Jerry nebo Simpsonovi), za celoživotní mistrovství v dabingu získal v roce 1998 Cenu Františka Filipovského. Herectví a dabingu se věnuje i jeho bratr Stanislav.