Nic není napořád. S jednou výjimkou… Gott mit uns

Karel Gott - nomen omen. Po půlstoletí na scéně se zdá, že hudební kariéra 38násobného zlatého (českého) slavíka je, bez rouhání, věčná. Zasloužilý a národní umělec a také nositel medaile Za zásluhy oslaví dnes 75. narozeniny. Čas na vejminek? Spíš na vejminek času dost. Zapamatuj si ty krásné doby, protože nic není napořád, varoval Gott (německy) v duetu s raperem Bushidem. Připomeňte si, jaké více i méně krásné doby jeho hudební kariéru provázely:

1962 - S kariérou začínal plzeňský rodák už v roce 1957. První nahrávku ale vydal až o několik let později. Píše se rok 1962, karibská krize hrozí přerůst ve třetí světovou válku a vyučený elektrikář nahrává s Vlastou Průchovou svůj premiérový singl - Až nám bude dvakrát tolik. První a skoro i poslední moment, kdy vedle Karla Gotta stojí v Čechách na jevišti někdo slavnější.

1963 - Rok, který patří hvězdám. Ze Sovětského svazu k nim míří první kosmonautka Valentina Těreškovová, Spojené státy v Dallasu o jednu politickou přicházejí, když při atentátu zemře americký prezident John Fitzgerald Kennedy. Hvězda českého zpěváka stoupá vzhůru. Tklivá píseň od Suchého a Šlitra Oči sněhem zaváté se stávají hitem roku a dopomůže Gottovi k jeho prvnímu Zlatému slavíkovi, vítězství v anketě Mladého světa, která se koná teprve podruhé. Dvojice S+Š mu také napíše písničku, k níž vznikne jeho první, družstevně-westernový videoklip:  

1964 - Washington začíná válčit ve Vietnamu a v Moskvě střídá Chruščova Brežněv. Pro Karla Gotta zlomový rok - první Zlatý slavík, první filmy - jeho hlas zní ve filmu Limonádový Joe i ve Starcích na chmelu, ve filmovém muzikálu Kdyby tisíc klarinetů se na plátno dostal i jeho obličej.

1967 - Stát začal s dostavbou dálnice D1 a Karel Gott už má slušný základ své budoucí sbírky slavíků. Československo mu začíná být malé, a tak natočí první německý singl - Weißt du wohin:

1969 - Jan Palach se na protest proti okupaci Československa upálí. Neil Armstrong udělá na Měsíci malý krok pro člověka. A „die goldene Stimme aus Prag“ - Zlatý hlas z Prahy - udivuje devizovou cizinu. V Německu dostává první zlatou desku.

1977 - Gott nahrává v Německu svou zřejmě nejúspěšnější píseň - Die Biene Maja. V tomtéž roce doma podepisuje Antichartu a při hromadném podepisování v Divadle hudby vystoupí s projevem: „Patřím mezi ty, kteří raději zpívají, než mluví.“ Na jedné straně potvrzuje svou pověst prorežimního umělce, na druhé straně se pouští do předělávky písně All By Myself - český text Zdeňka Borovce Kam tenkrát šel (Můj bratr Jan) měl mluvit o Janu Palachovi.

1989 - Karel Gott slaví padesátiny. „Mám tolik plánů do budoucna, že mám pocit, že to teď všechno teprve začne,“ svěřil se ve studiu televizních Aktualit. Nová etapa začíná pro všechny o pár měsíců později. V tu chvíli stojí před mikrofonem s Karlem Krylem. 

1992 - Ve Federálním shromáždění varuje Václav Havel před rozpadem republiky na dva samostatné státy. Karel Gott se ale drží - po chvilkovém porevolučním nezájmu českých fanoušků přichází s novým hitem Když muž se ženou snídá. A přebírá diamantovou desku za třináct milionů prodaných alb.

2001 - Teroristický útok na americká Dvojčata jednou pro vždy změnil svět. Karel Gott jako první zpěvák získává souhlas od autorů písně Forever Young k její české předělávce. Do remaku skladby od německé skupiny Alphaville se pustí ještě jednou v roce 2008 s německým rapperem Bushidem. 

2004 - Česká republika vstupuje do Evropské unie. Karel Gott v ní hudebně už dávno je.