Festival v Krumlově: Česká hudba, cikánské housle a hlavně Jonas Kaufmann

Český Krumlov - Galakoncertem německého tenoristy Jonase Kaufmanna začne dnes večer 23. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov. Pěvce doprovodí Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou německého dirigenta Jochena Riedera. Hostem večera bude korejská sopranistka So Jon-kim.

Kaufmann se na letní scéně s 4 200 místy představí výběrem z děl italských a francouzských klasiků 19. století. Zazní nejslavnější árie Verdiho, Pucciniho, Bizeta, Massenta či Mascagniho a také několik operetních melodií. Korejská sopranistka So Jon-kim posluchačům nabídne česky árii Rusalky Měsíčku na nebi hlubokém.

Německý tenorista raději česky zpívat nebude. V minulosti sice zpíval Smetanovu Prodanou nevěstu, ale v němčině, čeština je podle něj těžká na výslovnost. „Je rozdíl zpívat v jazyce, v němž jste schopen se domluvit, a v jazyce, v němž nemůže reagovat na nenadálé situace a umíte jenom to, co vás naučil lektor. Děsí mě i to, že bych nerozuměl různým jazykovým nuancím, proto zpívat v češtině nepřichází v úvahu,“ říká Kaufmann.

Český Krumlov navštíví Kaufmann poprvé, o jeho účast pořadatelé usilovali kvůli jeho nabitému kalendáři dva roky. „Už se moc těším, že budu moci konečně onu atmosféru, o které jsem tolik slyšel, zažít na vlastní oči. O festivalu jsem slyšel a Český Krumlov jsem samozřejmě znal jako skvostné město,“ uvedl Kaufmann, který se tuzemskému publiku představil již v dubnu, kdy zpíval ve vyprodaném Obecním domě v Praze.

Taneční Bach a maďarská lidovka

Český Krumlov je multižánrový festival, který cíleně pracuje s prolínáním různých stylů. „Poprvé do Českého Krumlova přijede uskupení The Classical Music Maniacs s programem Bach goes Samba and Tango, který spojuje klasickou hudbu, jazz a tanec. Z Maďarska k nám zavítá velká cikánská kapela Gypsy Virtuoso Orchestra pod vedením houslového mága Sándora Jávorkaie v programu, který spojuje prvky klasické, maďarské lidové a cikánské hudby,“ vybírá z programu dramaturg festivalu Lubomír Herza.

Druhý festivalový den nabídne v sobotu k Roku české hudby kompletní provedení Smetanovy Mé vlasti v podání Severočeské filharmonie Teplice. I další večery budou věnovány převážně české hudbě. Do 16. srpna festival nabídne 17 koncertů, z toho šest pod širým nebem. Závěr festivalu bude patřit pěveckým hvězdám Velkého divadla v Moskvě.

Celý program najdete na stránkách festivalu.