Na Nákladovém nádraží Žižkov nastal Soudný den

Praha - Soubory Tygr v tísni a Divadlo Letí nastudovaly přímo pro industriální prostor Nákladového nádraží Žižkov dílo rakouského modernistického dramatika Ödöna von Horvátha Soudný den. K vidění je pouze tento víkend.

Na Nákladovém nádraží Žižkov nastal Soudný den (zdroj: ČT24)

Líný provinční život maloměsta přerve polibek dcery hostinského Anny a přednosty stanice Hudetze. „On kvůli tomu polibku prošvihne návěst, což způsobí, že vykolejí mezinárodní rychlík a zahyne 12 cestujících,“ vypráví režisér Ivo Kristián Kubák.

„Hudetz je přesvědčen o tom, že za nic nemůže, že je vlečen řetězcem nešťastných událostí,“ chápe svou roli herec Matěj Nechvátal. Na malém městě to však každý vidí po svém a lidový soud nebere v úvahu jenom fakta. Rozbíhá se tragický kolotoč popírání viny, usvědčování, předsudků a mučivých výčitek svědomí.

Máme i „mokrou variantu“

Režisér Kubák a dramaturgyně Marie Nováková se rozhodli zasadit drama do autentického nedivadelního prostoru. Příběh se odehrává v různých zákoutích nákladového nádraží a spolu s ním se také diváci postupně přesunou z nádražní haly ven na perón mezi přistavené vagony. „Zlehčuje to práci v tom, že není třeba řešit do takové míry scénografii, protože scénou je sám prostor. Ale komplikací jsou diváci,“ uvažuje režisér.

Adaptace díla rakouského dramatika Ödöna von Horvátha (1901 až 1938) Soudný den původně vznikla v květnu pro omezený počet repríz. Vzhledem k úspěchu mají diváci možnost znovu ji vidět tento víkend. Tým počítal i s podzimním počasím. „Máme i mokrou variantu, kdy divák zůstává suchý a herec se koupe,“ těší se Nechvátal.

Podívejte se na stránky Nákladového nádraží Žižkov.