David Bowie má svůj den. Vyhlásilo ho Chicago

Chicago – Poctu, která se mnohdy nedostává ani zesnulým velikánům, dnes vzdalo americké Chicago britskému rockerovi Davidu Bowiemu. Ku příležitosti otevření hudebníkovy výstavy vyhlásil chicagský starosta na 23. září Bowieho den.

Mardoša z Tata Boys: Bowie propojuje řadu hudebních stylů (zdroj: ČT24)

„David Bowie je nezpochybnitelnou globální ikonou, která má na svém kontě 26 oceňovaných studiových alb…, propojuje jednotlivé kultury a víry a jeho dílo přesahuje a současně posiluje kánony hudby, módy a designu,“ uvedl chicagský starosta Rahm Emanuel v mimořádném radničním prohlášení.

Právě dnes také ve třetím největším městě Spojených států začíná výstava David Bowie Is…, která zahrnuje na 300 exponátů ze zpěvákova archivu, včetně textů, poznámek a kreseb. Expozice prezentuje i Bowieho známé koncertní kostýmy a poprvé se představila loni v Londýně, poté putovala do Berlína, Sao Paula a Toronta. Chicago je jedinou americkou zastávkou výstavy a dosud byla všude expozice beznadějně vyprodaná. Příští týden bude také v amerických kinech uveden dokument o výstavě.

Bowieho životopisec David Buckley: „Podstatou toho, co dal pop-music, je jeho úžasná schopnost analyzovat a vybírat nápady ze zdrojů mimo hlavní proud – z umění, literatury, divadla a filmu.“

Sedmašedesátiletý hudebník rovněž oznámil vydání nového singlu a několika dosud nevydaných skladeb, které budou součástí jeho nové kompilace hitů Nothing Has Changed. Kompilaci, která mimo jiné obsahuje dvě letos nahrané nové skladby - skoro osmiminutovou Sue (Or a Season in Crime) a 'Tis Pity She's a Whore -, Bowie vydá 17. listopadu. Výběr zahrnuje celých 50 let Bowieho kariéry včetně prvního singlu Liza Jane z roku 1964, který vydal jako sedmnáctiletý ještě pod občanským jménem Davie Jones. Na albu budou také dosud nevydané nahrávky určené pro opuštěný projekt alba Toy.

Vydáno pod