Jaromír 99 má říz

Praha - Český komiksový výtvarník, ale také muzikant Jaromír Švejdík alias Jaromír 99 představuje poprvé v Praze pohromadě svá díla. Retrospektivu nazvanou Prů/řez vystavuje pop-up galerie, která vznikla dočasně v prostorách historického domu na Můstku.

Jaromír 99 představuje průřez svou tvorbou (zdroj: ČT24)

Černá a bílá jsou typické barvy pro Jaromíra 99, samouka z Jeseníků, jejichž sudetská minulost je často jeho tématem. „Chtěl jsem si najít svůj styl a hledal ho v lidových vystřihovánkách, ale poslední dobou mě to začalo trochu nudit,“ přiznává. K černé a bílé pomalu přidává červenou nebo oranžovou. Barevnější bude i komiks o českém polárníkovi Eskymo Welzlovi, který chystá se spisovatelem Jaromírem Rudišem. S ním vytvořil mimo jiné komiksový a posléze zfilmovaný příběh sudetského nádražáka Aloise Nebela.

Ten se prosadil i v zahraničí, úspěchy sbírá výtvarník také se svým posledním projektem - černobílým Zámkem, jehož německou verzi spolu s Rudišem a Kafka Bandem i zhudebnil. Komiksovou adaptaci Kafkova románu už přeložili do němčiny, angličtiny, polštiny a nově i do španělštiny. Vystavují ho v Krakově, chystá se i do Londýna - a k vidění je také v pražském Prů/řezu.

Kromě komiksových děl - Nebela, Zámku a dalšího pohraničního příběhu Bomber - zařadil Jaromír 99 do výběru také svou volnou tvorbu. Mezi portréty vytvořené technikou prořezávaného papíru nechybí ani autorův autoportrét - sám sebe ztvárnil coby vlkodlaka z Jeseníků - a výstava je podkreslená hudbou Umakartu. Kapely, v níž Jaromír Švejdík hraje, zpívá i píše texty.

Prů/řez Jaromírem 99 si zájemci mohou na Můstku prohlédnout do poloviny listopadu.