Železná srdce nebijí pro příběh, ale pro válku

Recenze - Píše se duben válečného roku 1945 a zdá se, že dlouhá válka pomalu končí. Jenomže než se tak opravdu stane, zemře ještě hodně lidí. Velitel tanku seržant Don „Wardaddy“ Collier slíbil svým chlapům, že tuhle válku přežijí, a zatím drží slovo. Ale blíží se chvíle, kdy mu zřejmě nebude možné dostát…

Válečný film inspirovaný druhou světovou stále žije. Jakkoli je již dávno pryč boom šedesátých a sedmdesátých let, která přála velkým a výpravným válečným opusům typu PattonBitva o MidwayBitva o Anglii, Bitva v Ardenách či Most u Remagenu, Příliš vzdálený most nebo Tora!Tora!Tora! Byla to doba velkých, vysokorozpočtových, poctivě odvedených a tehdejšími hvězdami napěchovaných spektáklů, které poskytovaly panoramatický pohled na válečnou scénu, odehrávající se zpravidla skrze osobní intimní příběhy jejích vybraných aktérů.

Postupem času byla tahle dobově determinovaná žánrová konjunktura utlumena a v posledních letech se připomíná již jen občasnými reminiscencemi ve formátu velkých akčních válečných blockbusterů typu Zachraňte vojína RyanaTenká červená liniePearl Harbor nebo Nepřítel před branami. A do téhle vybrané společnosti se řítí na válkou omláceném Shermanu jeho válkou ošoupaná, nemytá a potem a krví páchnoucí posádka, v níž ale stále buší Železná srdce.

Pitt a Ayer v bojovné náladě

Není to tak dávno, co Brad Pitt jako parádně ujetý poručík Aldo Raine žádal v Tarantinových Hanebných panchartech po svých mužích skalpy baseballovou pálkou umlácených skopčáků. Zdá se, že se mu tahle likvidační řezničina na správné straně fronty docela zalíbila, a tak je tu (zhruba po pěti letech) znovu. Tentokrát jako válkou semletý velitel tanku Fury, který to (v rámci 2. obrněné divize Spojených států zvané „Hell on Wheels“ – Peklo na kolech) se svojí posádkou táhne již od válečných akcí v Africe. Žádný tank neujel takový kus cesty jako ten jejich, žádná posádka nevydržela tak dlouho spolu jako oni a všichni ví, že přežili jen díky němu. Bez něj by do toho nešli a právě teď dorazili do Německa a pomáhají čistit spojencům cestu do Berlína. Je to tvrdá, hustá a hnusná chlapská práce, ale někdo ji udělat musí!

Železná srdce
Zdroj: ČT24/Sony Pictures

A není to tak dávno, co režisér David Ayer po skončení střední narukoval k americkému námořnictvu a stihl si v posledních letech studené války ještě zabojovat na ponorce. Pak se prodychtil k filmu, ale „military“ mu tak trochu zůstala v krvi, protože jeho první scenáristickou látkou byla Ponorka U-571, takto podmořský hon za německým šifrovacím kódem Enigma. A bojová nálada ho neopustila, ani když přesedlal na režii.

Žádní váleční manekýni

Ayer akci umí a sám si osobně vyzkoušel válečnické řemeslo - a Brada Pitta baví zabíjet ve velkém nácky. Kdo by se mohl divit, že se tihle dva sešli v syrovém, akčním, válečném dramatu, jehož protagonisty je třicet tisíc kilo železa a pět válkou ošoupaných bojovníků, kteří před nepřítelem ještě nikdy neutekli. Jenomže když to neudělají ani tentokrát, je tu pravděpodobnost hraničící s jistotou, že zemřou.

Režisér a scenárista David Ayer tuhle partu nestylizuje jako soubor hrdinsky vyhlížejících, válečných „manekýnů“, ale jako partu chlapů, kteří již tak dlouho žijí na hraně v permanentním stínu smrti, že jsou jí poznamenáni, stejně jako celý film. Není to heroické ani patetické, spíše prozaické a věcné, neboť tohle je jejich momentální práce, Sherman je jejich dočasný domov a jeho devítiválcový zážehový motor Continental je nese nekonečným bitevním polem. Nikam jinam nemohou, nic jiného nemají a vy máte místy až absurdní pocit, že ani nechtějí.

Železná srdce / Brad Pitt
Zdroj: ČT24/Sony Pictures

Autentická a drsná atmosféra Železná srdce zdobí a Ayer na ni sází všechno. Podřizuje jí nekomplikovaný a vlastně svým způsobem okrajový, klišoidní a v přebouchlé pointě výrazně nevěrohodný příběh posádky Fury, která kličkuje mezi německými Tigery a Panthery.

Brad Pitt a jeho parta

David Ayer tuhle válečnou nakládačku komponuje v autentickém stylu, přinášejícím skutečnou válkou páchnoucí zprávu o tom, co všechno může člověk dělat druhému a jak čtyři špinavci z tanku a ušlechtilý „taťka“ Brad Pitt bojují do poslední patrony. Takovýto koncept silně akcentuje roli castingu, který je v tomto případě bezchybně poskládaný a brilantně fungující. Brad Pitt tu již nehraje tarantinovského skoro úchyla, ale omláceného válečného veterána Dona, který má rád své muže a navzdory válce dodržuje svá pravidla.

Shia LaBeouf jako Boyd „Bible“ Swan stojí coby střelec disciplinovaně u hlavně 75mm děla a s hlubokou vírou v Boha chladnokrevně zabijí nepřátelské vojáky. Michael Peña tančí na postu řidiče Trini „Gordo“ Garcii se Shermanem mezi explozemi a sem tam si přihne, protože stejně neví, jestli se vůbec dožije kocoviny. Hřmotný Jon Bernthal jako nabíječ Grady „Coon-Ass“ Travis má v tomto ohledu stejný vztah k hlavni jako k dívkám a vydřený nováček Logan Lerman alias Norman Ellison se sice nejdříve poblinká, ale pak se bude muset rychle naučit zabíjet, aby mezi tuhle partu ostřílených veteránů zapadl.

Železná srdce
Zdroj: ČT24/Sony Pictures

Válka téměř v přímém přenosu

Železná srdce nabízí silnou, opravdovou, krvavě explicitní, a tím pádem ne pro každého stravitelnou, špínou, bahnem a krví vydatně potřísněnou válečnou pohlednici, která jako by kombinovala hranou válečnou fikci s válkou v přímém přenosu. Je to silná, až téměř fyzicky oslovující podívaná, na čemž nic nemění ani to, že jejím základem je vlastně docela banální příběh, s řadou již dávno ohlodaných klišé a hrubě nevěrohodnou pointou. Opravdu není moc filmů, kterým byste mohli všechno tohle odpustit.

Válka tu není traktována jako dobrodružství, naturalistický a explicitní vizuál Romana Vasyanova téměř bolí a naléhavý soundtrack Stevena Pricea vás také moc neuvolní. A tak lze docela přivítat kontrastní time out, v němž Pitt a Lerman prožijí téměř snovou idylickou pasáž při návštěvě německého bytu v dobytém městě a vy si na chvíli oddychnete, abyste unesli to, co přijde vzápětí.

Ayerův sugestivní, syrový i surový opus (určený spíše pánskému publiku) není o velké historicky doložené bitvě (jako byla třeba ta v Ardenách nebo o Anglii), ale o jednom všedním, obyčejném válečném dnu, ve kterém si posádky Fury sáhla až na dno, až tam, odkud se už nelze vrátit. Brad Pitt jim sice slíbil, že tuhle válku přežijí, ale ten den si ďábel ty své špatně ohlídal a oni se (možná) rozhodnou, že někdy je prostě třeba zemřít.

FURY / ŽELEZNÁ SRDCE. USA 2014, 135 min., české titulky, od 15 let, 2D. Režie a scénář: David Ayer. Kamera: Roman Vasyanov. Hudba: Steven Price. Hrají: Brad Pitt (Don), Shia LaBeouf (Boyd), Logan Lerman (Norman), Michael Peña (Trini), Jon Bernthal (Grady), Jasson Isaacs (Waggoner), Scott Eastwood (Miles). V kinech od 13. listopadu 2014.