Vítěz Turnerovy ceny namíchal esej z Afriky, IRA a marxismu

Londýn - Z afrického umění, Irské republikánské armády, tance a marxismu čerpá vítězné dílo letošní Turnerovy ceny. Prestižní britské výtvarné ocenění za letošní rok získal dvaačtyřicetiletý umělec irského původu Duncan Campbell. Převzal jej včera v galerii Tate Britain.

Laureátem Turnerovy ceny 2014 je Duncan Campbell (zdroj: ČT24)

Campbell působí ve skotském Glasgow, jeho filmová esej It For Others byla součástí skotské prezentace na bienále v Benátkách. „Je o tom, jak lze vnímat historii skrze předměty,“ uvedl Campbell. 

Krátká videoprojekce zahrnuje archivní a nové záběry, mimo jiné reaguje na film Sochy také umírají z roku 1953, který studuje africké umění a jeho úpadek následkem střetu se západní civilizací. Zaobírá se také fotografií významného člena teroristické Irské republikánské armády Joea McCanna, který měl přezdívku „Che Guevara IRA“ a jenž zahynul při přestřelce s britskými vojáky. Campbell zařazením snímkku chtěl ukázat, jak se některé fotografie mohou stát součástí masové kultury. V další části tanečníci v choreografii Michaela Clarka svými těly opisují slova a rovnice z Marxova Kapitálu.

Porota ocenila It For Others jako „ambiciózní a komplexní film, který je nutné vidět víckrát“. Kritici ale nesouhlasí – podle nich je právě kvůli náročnosti tvorby finalistů letošní Turnerova cena nejslabší za poslední roky.

Turnerova cena, pojmenovaná podle slavného malíře 19. století, se uděluje od roku 1984 britským umělcům do 50 let. Ocenění, s nímž je spojen šek na 25 tisíc liber (830 tisíc korun), často vyvolává kontroverze. V minulosti jej dostali například Anish Kapoor, Antony Gormley, Damien Hirst či dvojice Gilbert and George.