Plzeň se připravuje na evropskou kulturu

Plzeň – Plzeň se chystá na povinnosti, které jí začnou od ledna jako Evropskému hlavnímu městu kultury 2015. Představí se mimo jiné zrekonstruované interiéry architekta Adolfa Loose, trnkovské výstavy z dílny syna a vnuka známého animátora, maorské portréty plzeňského rodáka Gottfrieda Lindauera nebo festival světla a umění ve veřejném prostoru. Celkem organizátoři připravili přes 600 různých akcí.

Plzeň 2015: Máme připraveno (zdroj: ČT24)

Zahájení projektu, který se v České republice po Praze uskutečňuje podruhé, se plánuje na 17. ledna. V režii Petra Formana oživí město desítky umělců a program vyvrcholí na hlavním náměstí rozezněním nových zvonů doplněných stále oblíbenějším videomappingem.

Kulturní akce evropského města doplňuje množství projektů, které mají sociální charakter, zapojují menšiny i děti a představí i mimoevropské kultury. Samotná Plzeň se chce hledáním vztahu umění a technologie zasadit do kontextu Evropy. Žánrově se program rozprostře od nového cirkusu, přes výstavy, koncerty, divadlo, tanec, až po vzdělávací projekty a velké akce ve veřejném prostoru.

Sezona nového cirkusu nabídne sedm předních souborů z Francie, Itálie, Španělska a Švýcarska, provazochodce Davida Dimitriho a premiéru tuzemského souboru Cirk La Putyka. V březnu se otevře nový kulturní prostor DEPO2015, který bude později hostit instalace významných osobností současného evropského designu.

V květnu se Plzeň stane dějištěm oslav 70. výročí konce války spojených s koncertem legendární americké kapely Lynyrd Skynyrd, známé díky hitu Sweet Home Alabama. V Plzni se v termínu, kdy se tradičně koná festival Rock for People, uskuteční speciální edice tohoto festivalu, na níž vystoupí hudebníci ze všech 28 členských států EU. „Bude to podpora evropských měst kultury, v Hradci Králové se letos festival Rock for People bude také konat, ale v jiném termínu,“ řekl pořadatel festivalu Michal Tomes.

Součástí Evropského hlavního města kultury původně byla také výstavba nové budovy Západočeské galerie. Projekt za přibližně 700 milionů korun ale kraj po dokončené architektonické soutěži odmítl s odkazem na nedostatek peněz. Galerie novou budovu nutně potřebuje, nemá zázemí, depozitáře a další potřebné prostory, uvedl její ředitel Roman Musil.