Hobit, Spider-Man nebo papoušek by mohli Oscara přinutit zpívat

Los Angeles - Filmová a televizní akademie zveřejnila před pár dny seznam songů, které mají šanci získat Oscara pro nejlepší filmovou píseň. Nejpočetněji je mezi 79 nominovanými skladbami zastoupen snímek Wish I Was Here.

V oscarovém výběru je 79 písní (zdroj: ČT24)

Snímek Zacha Braffa, který si v něm zahrál i hlavní roli neúspěšného herce a otce dvou dětí, zajistil nominaci kapele The Sins za píseň So Now What.

Na soundtracku k filmu Wish I Was Here se podílela také skupina Coldplay, nominována je ale za píseň Miracles k životopisnému dramatu nezlomného amerického běžce Louise Zamperiniho. Jeho život ve válečném dramatu Unbroken zachytila Angelina Jolie.

Pokračování ptačího příběhu z brazilského Ria de Janeira - Rio 2 - je plné písniček, které by si mohly doletět pro zlatou sošku. V širší nominaci se umístily hned čtyři písně, například od brazilského uskupení Barbatuques.

Světová média si v nominacích povšimla především známých jmen. Třeba americké zpěvačky Lany Del Rey, která napsala a nazpívala titulní píseň k filmu Big Eyes. Životopisný snímek natočil Tim Burton o výtvarnici, pro jejíž tvorbu byly charakteristické právě velké oči postav.

Další americká pěnice - Alicia Keys - se na seznam dostala za hudební doprovod ke druhému dobrodružství The Amazing Spider-Man.

Pokračování jiné sledované série, teenagerovských Hunger Games, s podtitulem Síla vzdoru dalo příležitost mladé zpěvačce z Nového Zélandu Lorde.

Do výběru se dostal i závěr trilogie o Hobitovi. Billy Boyd, který se proslavil jako hobit Pipin v Pánovi prstenů, si v závěrečném díle Bitva pěti armád sice nezahrál, složil a nazpíval pro něj ale alespoň píseň.

K Oscarovi blíže budou mít některé z těchto songů možná po výběru do úžších nominací, z pětice písní vybere akedemie tu nejlepší 22. února.

Loni byla nejlepší původní písní vyhlášena skladba Let It Go z animovaného muzikálu Ledové království. 

Vydáno pod