Opera Marie Stuartovna: Souboj královen na prknech ostravského divadla

Ostrava – Národní divadlo moravskoslezské má za sebou premiéru opery Gaetana Donizettiho Marie Stuartovna. V titulní roli královny se představila sólistka opery a dvojnásobná držitelka Ceny Thálie sopranistka Jana Šrejma Kačírková. „Jednalo se o ostravskou premiéru tohoto díla, které zaznělo v hudebním nastudování Tomáše Braunera a v režii mladé talentované inscenátorky Lindy Keprtové,“ uvedla mluvčí divadla Marcela Bednaříková. Další představení jsou plánovaná na leden.

Kačírková se na prkna ostravského divadla vrátila po mateřské dovolené a na roli se moc těšila. „Už se nemohu dočkat, až stanu na jevišti jako skotská královna Marie Stuartovna. Je to nádherná role, krásné zpívání a i režijně velmi zajímavě zpracované dílo. Je to pro mne o to větší výzva. Doufám, že to bude úspěšný start,“ uvedla ještě před slavnostní premiérou v divadle A. Dvořáka.   

Roli anglické královny Alžběty I. vytvořila hostující sólistka Německé opery v Berlíně slovenská mezzosopranistka Jana Kurucová: „V podstatě mě ta role strašně zaujala tím, že člověk má obrovskou moc, že dokáže rozhodovat o osudu mnoha lidí.“ Mezi další účinkující patří Alessandro Luciano, Erika Šporerová, Jakub Kettner, Martin Gurbaľ a další. Na inscenaci se také podíleli scénická a kostýmní výtvarnice Eva Jiřikovská, sbormistr Jurij Galatenko a dramaturg Daniel Jäger.  

Scéně dominuje velká kovová konstrukce. Její zmenšenou podobu nosily dámy z vyšších vrstev pod svými sukněmi. Na jevišti je zahradou, vězením i popravištěm. Konstrukce se pak zásadně promění v závěru opery.

Představení režírovala Linda Keprtová (zdroj: ČT24)

Světovou premiéru měla opera v milánské La Scale    

Libreto k opeře Marie Stuartovna napsal italský právník a spisovatel Giuseppe Bardari podle překladu stejnojmenné hry Friedricha Schillera z roku 1800. Děj je volně založen na životních osudech skotské královny Marie Stuartovny a anglické královny Alžběty I., ale oproti předloze byl zbaven většiny politických a náboženských detailů. Ponechána ale byla scéna setkání obou královen, i když k ní ve skutečnosti nikdy nedošlo. Přidán byl navíc fiktivní milostný vztah mezi Marií a Robertem Dudleym, hrabětem z Leicesteru.      

Světová premiéra se uskutečnila 30. prosince 1835 v milánské La Scale. Titulní roli tehdy ztvárnila pěvkyně světového formátu Maria Malibranová (1808 až 1836). V Miláně ale nastaly problémy s cenzurou a po několika představeních byla opera zakázána. Po dalších revizích a následných uvedeních v Itálii, Španělsku a Portugalsku zájem o Marii Stuartovnu opadl. Znovu byla inscenována až v roce 1958 v Donizettiho rodném Bergamu.