Vězni v Odolově vyrábí hudební nástroje. Dozorcem tam je někdejší violoncellista pražské filharmonie

Vězni na Trutnovsku už 20 let dětem vyrábějí a opravují hudební nástroje (zdroj: ČT24)

Stovky opravených a desítky vyrobených hudebních nástrojů prošly dílnou v Odolově na Trutnovsku. Odsouzení vězni se v ní zabývají xylofony, houslemi nebo třeba kytarami už dvacet let. Většina z nástrojů míří mezi děti.

Se dřevem David Giňa nikdy nepracoval, teď je ale jedním z osmi odsouzených, kteří zachraňují staré a vyrábějí nové hudební nástroje. „Člověk tady zapomene, že je v takovém prostředí. Na barák jenom vyspat, zpátky se vždycky těším,“ popsal Giňa.

Rukama vězňů prošly už stovky nástrojů, třeba i historicky cenná ohořelá viola. „V současné době hraje jako výukový nástroj na konzervatoři, byl to nástroj z roku 1868,“ přiblížil volnočasový pedagog Věznice Odolov Zdeněk Hetflejš.

Odsouzení pracují zadarmo, dílna díky nim zvládne vyrobit až patnáct houslí ročně. „Když jsem sem nastoupil, tak jsem díky této aktivitě, řekněme, sebral zlato ze země. Určitě jsme ve střední Evropě jediní,“ uvedl ředitel věznice Tomáš Kubín.

Na vězně dohlíží bývalý filharmonik

Tentokrát housle z odolovské věznice získala základní umělecká škola v Hlinsku. Zapůjčí je svým žákům. „Nástroje vypadají moc hezky a hlavně hrají,“ poznamenal ředitel hlinecké umělecké školy Petr Klas.

V Odolově vznikají i skutečné unikáty, jako jsou například barokní nástroje. Ať už jde ale o housle pro děti, nebo nezvyklé historické unikáty, před tím, než putují ven, projdou rukama zkušeného Pavla Staňka. Dříve violoncellista Pražské komorní filharmonie je teď dozorce.

Recidivu v této dílně skoro neznají. Za dvacet let v ní pracovalo sto padesát odsouzených, po svém propuštění se do vězení vrátili jen dva.