Révu nejprve poničily kroupy velikosti pingpongových míčků, potom přišlo tornádo. Vinaři sčítají škody

Tornádo na Slovácku koncem června bralo střechy, katastrofa ale poškodila také vinohrady. V péči s révou, ale třeba i vynášením a vymýváním lahví z trosek, pomáhají dobrovolníci – a z toho někteří i na vinicích Petra Marady z Mikulčič, který byl hostem pořadu Události, komentáře.

„Kolem půl osmé manželka zrovna umývala dcery, když viděla, jak je v úrovni koupelny, asi v nějakých sedmi metrech, trampolína. Vytáhla dcery z vany a utekla s nimi do prvního patra,“ popsal jen pár hodin po neštěstí Petr Marada České televizi řádění tornáda.

Na střeše nad koupelnou tornádo zbořilo komín, díky zateplení ale střecha váhu jeho sutin unesla, a zabránila tak tragédii. „Viděl jsem u známých, kteří mají podobně velký dům, asi metrovou díru, komín se propadl skrz strop,“ popsal.

UK: Vinař, který po tornádu obnovuje vinařství (zdroj: ČT24)

Když se ujistil, že je rodina v bezpečí, šel se ještě ten samý večer po tornádu podívat na vinice. „Už dva dny předtím padaly kroupy o velikosti pingpongových míčků, takže nám asi čtyři hektary poškodily ze sedmdesáti a pět hektarů ze třiceti procent,“ přiblížil.

Skelná vata mezi hrozny

Větrný vír se naštěstí neprohnal přímo skrze révu, povalil ale sloupky, potrhal tažně a do vinohradu nafoukal skelnou vatu. „Viděl jsem, že tam aspoň něco bude, že se třeba díky tomu podaří přežít,“ přiblížil.

V řemesle podle něj funguje solidarita, vinaři si mezi sebou pomáhají. „Zvlášť teď, kdy je réva nejcitlivější. Hrozínky jsou jak malé děcko, musíte se starat s velkou péčí,“ popsal Marada. Mezi postiženými jsou ale i Maradovi pracovníci, kteří musí nejprve zabezpečit svůj majetek.

„Traktorista došel po 14 dnech do práce, protože mu to vzalo dům. Nemůžete chtít po lidech, kteří mají poničené domy, aby chodili do práce,“ uvedl a vzápětí dodal, že se s pomocí hlásí řada dobrovolníků.

Na jednu z vinic u Mikulčic odneslo tornádo i střechu domu
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Odklízení trosek a nepořádku je už z většiny hotové a na řadu teď přišly odbornější práce, například s obnovováním elektřiny. „Tekla nám zásuvkami voda a já jsem vinař, takovým věcem já nerozumím,“ svěřil se.

Stavba nových domů bude závod s časem

Upozornil také, že pomoc budou lidé potřebovat i nadále. Jen v Mikulčičích dojde na demolici téměř sedmi desítek domů. Jejich majitelé budou muset nové rychle postavit. „Je to hra o čas. Je vabank, protože to se nezdá, ale půl léta je pryč (…) A stavební povolení trvá, byť se stavení úřad snaží, je to všechno na dlouhé lokty,“ uvedl vinař.

Dobrovolníky proto požádal, aby s chutí pomáhat vydrželi třeba i několik měsíců, kdy budou stát hrubé stavby. Tehdy bude jejich elán zase třeba.