Szotkowski: Unie musí lépe kontrolovat, kam směřují dotace

Praha - Fair Play - Hnutí na podporu dobrovolných hasičů a dalších dobrovolníků požaduje, aby Evropská unie měla lepší kontrolu nad směřováním a využitím evropských dotací. „To, co je uvnitř státu, do toho by Evropské unie mluvit neměla, ale měla by kontrolovat dotace, které jdou z Evropské unie, aby byly cílené a šly opravdu těm, kterým jsou směřované,“ uvedl pro ČT24 lídr evropské kandidátky hnutí Jan Szotkowski. Zároveň chce zviditelnit činnost neziskových dobročinných organizací a prosadit otevřenou demokratickou společnost.

Szotkowski: Unie musí lépe kontrolovat, kam směřují dotace (zdroj: ČT24)

ČT postupně představuje priority všech lídrů politických stran a seskupení, které kandidují do Evropského parlamentu.

Hnutí chce prosadit větší samostatnost jednotlivých členských států a na druhé straně větší kontrolu ze strany Evropské unie nad jejich hospodařením a cílenosti využití dotací. Největší část svého rozpočtu by měla EU vydat na zajištění své co největší soběstačnosti. Strana chce také posílit výdaje v oblasti zaměstnanosti a zvýšit kvalitu vzdělávání.

Prioritou hnutí je dále udržet v Evropě mír a prosadit ho na dalších kontinentech „Demokracie má různé podoby, žádná není ideální. Když se prosazují nedemokratickým způsobem, tedy zbraněmi, tak to není správné,“ míní. Jedním z cílů hnutí je dále vytvoření nadace na podporu dobrovolných hasičů a dalších dobrovolníků stejně jako podpoření volnočasových aktivit mládeže. Právě tam by také směřovala část poslaneckých platů.