Věřitelé povolili společnosti NWT reorganizaci, chce prodat budovy a využít úvěr

Věřitelé inovační společnosti NWT z Hulína na Kroměřížsku, která je v úpadku, povolili vyřešit insolvenci reorganizací. Podrobný reorganizační plán zatím není hotov, společnost ale hodlá prodat nemovitosti a využít úvěr od investičního fondu Ifis. Pro reorganizaci hlasovala většina přítomných věřitelů, jejichž pohledávky jsou takzvaně nezajištěné, a nebudou tedy uspokojeny v plné výši. Přezkumné jednání i schůze věřitelů se v pátek konaly u Krajského soudu v Brně.

Firma, která dodávala plyn teplárnám v Břeclavi a ve Vrbně pod Pradědem na Bruntálsku, na sebe 12. října podala insolvenční návrh s návrhem na povolení reorganizace, protože se dostala do platební neschopnosti. Zdůvodnila to nástupem energetické krize. Insolvenční správce i právní zástupce samotné firmy v pátek věřitelům řekli, že v případě reorganizace mají šanci dostat zpět větší část svých pohledávek, než kdyby šla firma do konkurzu a veškerý její majetek se rozprodal.

„Míra uspokojení nezajištěných pohledávek by mohla být od dvaceti do čtyřiceti procent. Dlužníkovi reorganizace zvýší šance při vymáhání jeho vlastních pohledávek, které pak bude moci použít při uspokojování svých věřitelů,“ uvedl právní zástupce NWT Petr Houžvička. Na vypracování podrobného reorganizačního plánu nyní bude mít NWT 120 dní.

Věřitelé také odvolali prozatímní věřitelský výbor a zvolili nový, který má tři členy. Zajištěné věřitele zastupuje Reiffeisenbank, nezajištěné insolvenční správkyně Sberbank CZ a investiční fond Ifis.

Suma přihlášených pohledávek přesáhla miliardu

Do insolvenčního řízení se přihlásilo 603 věřitelů celkem 618 pohledávek, část z nich nebyla uznána. Soud v pátek více než tři hodiny všechny pohledávky procházel, poté začala schůze věřitelů. Celková suma přihlášených pohledávek přesáhla miliardu korun, zajištěné pohledávky jsou zhruba 360 milionů korun.

„S výsledkem jednání jsme velmi spokojení, podařilo se schválit reorganizaci i výběr soudního znalce, který ocení majetek společnosti. Vše směřuje k rychlé reorganizaci v horizontu letošního roku,“ uvedl Jan Čermák za společnost Servis-24, která v NWT vlastní 49 procent.

Před vyhlášením úpadku měla společnost deset divizí. Podle zjištění insolvenčního správce postupně ukončila činnost divize pasivní domy, divize development, divize marketing a divize energie, která se věnovala dodávkám elektrické energie a zemního plynu. V činnosti pokračují divize agro, divize ICT, divize elektro, divize energo, divize e-business a divize backoffice.