Ceny benzinu i nafty během prvního prázdninového týdne mírně klesly

Události: Výdaje za provoz aut dopadají na firmy i rodiny (zdroj: ČT24)

Paliva v Česku během prvního prázdninového týdne zlevnila, i když ne výrazně. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se ve středu prodával u čerpacích stanic v průměru za 47,91 koruny, před týdnem byl o dva haléře dražší. O čtrnáct haléřů zlevnila nafta, nyní stojí litr dieselu průměrně 48,13 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje. Benzin začal z rekordních hodnot o jednotky haléřů zlevňovat na konci června, cena nafty se snižuje od začátku července.

Před rokem byla paliva výrazně levnější. Benzin je nyní skoro o patnáct korun na litr dražší. Za litr nafty loni touto dobou motoristé platili o více než sedmnáct korun méně.

Nejlevnější paliva natankují řidiči v Karlovarském kraji, kde je litr benzinu v průměru za 47,43 koruny a nafta za 47,65 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 48,40 koruny. Nafta se v hlavním městě tankuje za průměrných 48,69 koruny za litr.

Ceny paliv letos prudce vzrostly na přelomu února a března po začátku ruské invaze na Ukrajině. Ještě 23. února stál litr benzinu průměrně zhruba 37,40 koruny a nafty asi 36,40 koruny. Během dvou týdnů po začátku ruské invaze ale cena benzinu vyskočila skoro na 47,30 koruny za litr a cena nafty téměř na 49,60 koruny za litr. Od té doby ceny kolísají.

Podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka budou pohonné hmoty v červenci dále zlevňovat. „Vývoj v nejbližších týdnech bude pro řidiče příznivý. V první polovině července nastane zlevnění o třicet až čtyřicet haléřů. Do konce července by pak ceny mohly poklesnout o více než jednu korunu za litr,“ odhadl. Je to podle něj důsledek poklesu cen ropy.

Vláda v důsledku prudkého zdražování paliv přijala několik opatření. Mimo jiné od začátku června na čtyři měsíce snížila o 1,50 koruny na litr spotřební daň z benzinu a nafty. Kabinet zvažuje, že ponechá sníženou spotřební daň u nafty trvale. Důvodem je konkurenceschopnost s okolními zeměmi.

Kvůli ceně paliv lidé i firmy důkladně plánují

V současnosti se platí za litr benzinu asi o dvanáct korun více než na počátku roku a nafta zdražila ještě výrazněji. Více než dříve proto přichází ke slovu důkladné plánování cest ve snaze spotřebovat co nejméně.

Například dispečeři třinecké společnost SMOLO, která provozuje třicet nákladních aut, která ročně spálí milion litrů nafty, se snaží zajistit, aby byla vozidla co nejvíce vytížená. Když vůz jede pro prázdný kontejner, veze zároveň opačným směrem náklad. „Abychom to autíčko vytížili. (…) Dvě jízdy ušetříme,“ podotkl vedoucí průmyslových přeprav ve firmě Lukáš Potůček.

Pro jednotlivce, kteří míří na dovolenou, je nyní také nebývale důležité, ve které zemi tankují. Například v Chorvatsku bude nejméně do 18. července benzin levnější než v Česku, průměrně vyjde v přepočtu na 44,40 koruny, jsou ale i pumpy, kde je o osm korun levnější. Zato v Řecku se platí za litr v přepočtu bezmála 60 korun.

V Polsku je nadále snížená DPH na pohonné hmoty – až do 31. října. Ceny v zemi patří k nejnižším v Evropě, i když stále jsou na hodnotách, které by před začátkem ruské války na Ukrajině působily strašidelně. Například v polském Těšíně je litr nafty za 7,70 zlotých, což odpovídá zhruba 40 korunám. Někteří řidiči proto stále vyrážejí tankovat za hranice, ušetří až stovky korun. „Když beru plnou, tak se to vyplatí,“ poznamenal jeden z takových motoristů Karel Ludvík.