S válkou na Ukrajině se zastavila půlka světové produkce neonu potřebného k výrobě čipů

Dva přední dodavatelé neonu na Ukrajině museli kvůli sílícímu ruskému útoku přerušit výrobu. Země se na celosvětových dodávkách suroviny důležité pro výrobu čipů podílí zhruba z poloviny. Hrozí tak zvýšení cen čipů a jejich větší nedostupnost, upozorňuje televize CNN.

Pětačtyřicet až čtyřiapadesát procent světového neonu důležitého pro lasery používané k výrobě integrovaných obvodů pochází z ukrajinských společnostní Ingas a Cryoin, odhaduje agentura Reuters na základě údajů firem a výzkumné společnosti Techcet. Celosvětová spotřeba neonu pro tuto produkci loni činila 540 tun, vypočítává Techcet.

Ingas před invazí Ruska na Ukrajinu produkoval měsíčně patnáct až dvacet tisíc metrů krychlových tohoto plynu pro zákazníky na Tchaj-wanu, v Koreji, Číně, USA a v Německu. Zhruba pětasedmdesát procent ho bylo určeno pro čipový průmysl. Společnost sídlí v Mariupolu, který je v obležení ruských sil.

Firma Cryoin sídlící v Oděse měsíčně vyráběla deset až patnáct tisíc metrů krychlových. Firma zastavila provoz 24. února, aby zajistila bezpečnost zaměstnancům, uvedla ředitelka pro rozvoj obchodu Larissa Bondarenková. Podle ní nebude firma schopná splnit březnovou objednávky na třináct tisíc metrů krychlových.

Ukrajinský neon je vedlejším produktem ruské výroby ocele. Plyn, který se používá také v laserové oční chirurgii, se produkuje rovněž v Číně.

Ceny zvyšuje také pandemie

Čipů je přitom nedostatek i v současnosti v souvislosti s pandemií koronaviru, která mimo jiné zvýšila poptávku po mobilních telefonech, laptopech a později i automobilech. Jejich nedostatek již donutil některé firmy omezit výrobu. Odhady, kolik neonu mají výrobci integrovaných obvodů na skladech, se výrazně liší. Pokud se však konflikt protáhne, může to výrobu negativně ovlivnit, varoval analytik společnosti CFRA Angelo Zino.

Podle Bondarenkové se ceny neonu, které již byly pod tlakem kvůli pandemii nemoci covid-19, od prosince zvýšily až o pět set procent. Podle čínských médií cena neonového plynu v Číně vzrostla od října do konce února čtyřnásobně.

S výrobou by mohly začít noví dodavatelé po celém světě. Její spuštění by však trvalo devět měsíců až dva roky, uvedl marketingový ředitel společnosti Supplyframe, která poskytuje informace o trhu podnikům v elektronickém sektoru, Richard Barnett. Zino dodal, že společnosti možná nebudou ochotné do tohoto procesu investovat, pokud bude krize v dodávkách považována za dočasnou.