Letošním evropským Autem roku je elektrická Kia EV6

Vítězem evropské ankety Auto roku 2022 se stal elektrický crossover Kia EV6. Tuzemská Škoda Enyaq iV skončila na pátém místě, stejně jako loni Škoda Octavia. Vyplývá to z hlasování odborné poroty. Loňským vítězem byla Toyota Yaris.

Porota vybírala z celkem devětatřiceti letošních evropských automobilových novinek. Mezi sedmičkou finalistů pak byly ještě modely Cupra Born, Ford Mustang Mach-E, Hyundai Ioniq 5, Peugeot 308 a Renault Mégane E-Tech. Šest vozů ve finále bylo čistě elektrických a jeden měl hybridní pohon.

Kia EV6 je jako první elektromobil značky postavený na globální modulární platformě E-GMP, kterou sdílí například s Hyundai Ioniq. Vůz pohání elektromotor s výkonem 125 kW a na jedno nabití ujede necelých čtyři sta kilometrů. Silnější provedení s 168 kW ujede až 528 kilometrů. Na ujetí sta kilometrů se nabije za pět minut.

Podle českého zástupce v porotě Jiřího Duchoně Kia zaujme originálním vzhledem, ale rovněž nejmodernější elektrickou 800V platformou. „Umožňuje nabíjet i na 350kW stanicích. K dispozici je s pohonem zadních, nebo všech kol. Kia EV6 má vpředu objemnou odkládací schránku a nabízí velkorysý a dobře vybavený vnitřní prostor,“ uvedl Duchoň.

Ruští novináři vyřazeni

Výbor poroty také rozhodl o tom, že z letošního hlasování vyřadí dva ruské motoristické novináře a během postupného sčítání hlasů nebude přítomná ruská vlajka. Důvodem je útok Moskvy na Ukrajinu.

Auto roku se posledních jedenáct let vyhlašovalo v předvečer zahájení ženevského autosalonu, který se ale dva roky po sobě nekonal kvůli pandemii covidu-19. Generální ředitel Mezinárodního ženevského autosalonu Sandro Mesquita uvedl, že v příštím roce se autosalon v Ženevě konat bude.

Anketu od roku 1964 pořádají evropské motoristické časopisy. Porotu tvoří odborní motorističtí novináři, v současnosti se skládá z 61 novinářů z dvaadvaceti evropských zemí. Česká republika má od roku 1992 v porotě pravidelně jednoho člena, kterým byl dosud vždy šéfredaktor motoristického časopisu Automobil Revue. Duchoň je českým zástupcem od roku 2016.