Bitcoin výrazně ztratil, mohutného výprodeje využil Salvador

Nejznámější kryptoměna bitcoin výrazně oslabuje, od pátku její cena odepsala více než 16 procent a klesla pod 48 tisíc amerických dolarů. Oslabují i další kryptoměny, jako je ethereum. Propadu cen využil k nákupu Salvador, který bitcoin v září zavedl jako oficiální platidlo.

Krátce před 09:00 SEČ se bitcoin pohyboval kolem 47 050 dolarů, předtím se ale jeho cena propadla až ke 42 tisícům dolarů. Kryptoměna ethereum za posledních 24 hodin odepisovala přes 15 procent na 3850 dolarů.

Celková tržní hodnota kryptoměn se v současné době pohybuje kolem dvou bilionů dolarů (asi 45 bilionů korun), uvádí server CoinGecko. Vrátila se tak na úroveň ze začátku dubna, kdy tuto hranici překonala poprvé.

Bitcoin začátkem listopadu vystoupil nad 68 tisíc dolarů, čímž zdolal předchozí rekord. Ten byl z dubna, kdy se jeho cena po rychlém růstu dostala k 65 tisícům dolarů.

1500 bitcoinů prodaných za minutu

S kryptoměnami se obchoduje nepřetržitě. Sobotní propad začal kolem 05:00 SEČ a v následujících minutách nabral výprodej na promptním trhu na intenzitě. Po něm se na trhu finančních derivátů spustila vlna prodejních pokynů a následoval ještě výraznější propad.

„Zatím jsem zaznamenal, že se prodalo více než čtyři tisíce bitcoinů, což trh stlačilo prudce dolů,“ uvedl expert na kryptoměny a šéf společnosti CEC Capital Laurent Kssis. „Hned patnáct set bitcoinů se v čase toho propadu prodalo za méně než jednu minutu,“ dodal.

Salvador nakupoval

V nákupech pokračuje středoamerický stát Salvador, jehož prezident Nayib Bukele je velkým příznivcem kryptoměn. „Salvador právě využil propadu cen k nákupu,“ tweetoval prezident, který se na svém twitterovém účtu označuje jako „CEO of El Salvador“, tedy generální ředitel země.

Salvador se na začátku září stal první zemí na světě, kde se bitcoin stal oficiálním platidlem. Tento krok vedl k rozsáhlým protestům z obav, že bitcoin v této chudé latinskoamerické zemi vyvolá nestabilitu a inflaci. Vedle bitcoinu se tam platí americkým dolarem.

Mnoho mezinárodních institucí před používáním kryptoměn varuje. Mezinárodní měnový fond (MMF) se v listopadu vymezil i proti rozhodnutí Salvadoru přijmout bitcoin jako oficiální měnu.