Zprostředkovatelé energií se snaží zneužít paniky po pádu několika společností

Události: Úřady varují před podvody zprostředkovatelů energií (zdroj: ČT24)

Česká obchodní inspekce (ČOI) a Energetický regulační úřad (ERÚ) varují před nekalými praktikami zprostředkovatelů energií. Ti se zaměřují na lidi, kterým po krachu dodavatele skokově zdražila elektřina a plyn. Uzavírají s nimi smlouvy, jejichž součástí je neplatný ceník. Úřady apelují na zákazníky, aby smlouvy sjednávali přímo s dodavateli.

„Oslovují lidi momentálně s tím, že jsou z ERÚ a nabízejí pomoc, jak se člověk může dostat k dodavateli poslední instance,“ popisuje další praktiky podvodníků mluvčí ERÚ Michal Kerbot.

Zástupci ERÚ, ČOI ani dodavatelů energií zákazníky neobcházejí. Ročně lidé nahlásí jen regulátorovi trhu kolem sedmi tisíc podezření na podvodné jednání.

Mezi nejčastějšími prohřešky zprostředkovatelů patří nekalé nebo agresivní obchodní praktiky. „Netvrdí často pravdu,“ vysvětluje mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Zprostředkovatelé lákají na neplatné ceny

O své zkušenosti České televizi vyprávěl Jan Orava, který přišel v polovině října o dodavatele energií. Chtěl proto sehnat nového co nejdříve a na doporučení kontaktoval zprostředkovatelku, která nabízela elektřinu i plyn za výhodné ceny.

Oravovi nabídla exkluzivní možnost uzavřít výhodnou smlouvu s týden starým ceníkem. Smlouvu podepsal, uvedené ceny ale nebyly platné. „Došlo k pochybení jejich zástupce, který si vzal ceníky určené ke skartaci, bylo to celé takové podezřelé,“ popisuje Orava.

Podobnou zkušenost má také Zdeněk Brunclík, i on skončil v režimu dodavatele poslední instance a novou smlouvu uzavíral přes prostředníka. „Obcházela (zprostředkovatelka) domácnosti a dostal jsem na ni tip od své známé, která ji náhodou potkala v domě,“ svěřuje se Brunclík. Ceník u jeho smlouvy je podle dodavatele neplatný. Za energie by tak měl platit víc.